Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkriveno: Sejfović i drugi optuženi se dopisivali u šiframa

Preuzmite sliku

Operativnim radom dešifrovane poruke koje su razmjenjivali Amel i Alma Sejfović, Dževad Hazić, Amir Ibrahimi, Igor Buzov i Elvir Bašalić

Amel Sejfović je, prema analizi vještaka Mirze Nikšića iz MUP-a KS-a, dok je još bio u zatvoru, sa ostalim optuženim koji su mu pomogli u bijegu, komunicirao šifrovanim porukama rekao je ovaj vještak u Kantonalnom sudu u Sarajevu, dodajući da je u pojedinim porukama samo dio teksta bio šifrovan.

Radilo se o razrađenom sistemu za šifrovanje, u kojem su šifrovane poruke sadržavale nizove besmislenih slova i znakova, a tačka ili zarez su se koristili da se razdvoje riječi. Prilikom dešifrovanja poruka koje su optuženi razmjenjivali u periodu od 7. do 12. septembra 2017. Nikšić je, kako je rekao, koristio matematičku, informatičku i logičku metodu, pojasnivši da se informatička metoda odnosi na korištenje posebnog kompjuterskog programa. Pojasnio je da je posmatrao koji se znakovi na kojim lokacijama pojavljuju i ustanovio kojim slovima bi mogli da odgovaraju. Nije htio pojasniti na koji način je otkrio sadržaj šifrovanih poruka zbog toga što možda još neko koristi isti algoritam za šifrovanje, no, dodao je da su optuženi na primjer za slovo A koristili znak X, a za B znak %.

Operativnim radom ustanovio je da su poruke razmjenjivali Amel i Alma Sejfović, Dževad Hazić, Amir Ibrahimi, Igor Buzov i Elvir Bašalić.

Tako su optuženi međusobno komunicirali misleći da im policija ne može pročitati poruke, pa je u jednoj od poruka poručuje se: “Reci Ljuci kad bude dolazio da ugasi žicu, te da piše “ovim slovima” jer policija prati signal i broj sagovornika.

Optuženi su se u šiframa dogovarali gdje da nađu “štek” (stan u kojem će se Sejfović skloniti nakon bijega) koja vozila da koriste, da je neki štek u zatvoru, poručivali da sagovornik izbriše brojeve telefona i formatira telefon, Sejfović je pisao će morati zavezati stražara, a svom sagovorniku savjetovao da ostavi negdje mobitel, te da sebi napravi alibi na par sati, nakon čega će njega pokupiti. A kad ga ostavi da se vrati… Sestra Alma je pisala bratu u zatvor da ga sve čaka kad izađe napolje, a on je njoj poručio da ne pokazuje strah.

Putem poruka moglo se pratiti priprema za bijeg, te sam tok bijega. Tako je Sejfović dopisujući se sa Bašalićem pisao kako je proveo prvu noć u šumi, da je mokar i promrzao i da je cijelu noć odsvakud šuškalo.

“Sinoć nisam oka sklopio. tek sad nemam ništa”, pisao je Sejfović.

On je Bašalića pitao da li je objavljeno gdje su bili policijski pretresi, te rekao da je par puta jedva izbjegao potjeru. Nakon dogovora da ga Ljuca čeka, napisao je da je Ljucino vozilo bilo mamac i sačekuša, te da je jedva pobjegao.

Tražio je od jataka da ga pokupe jer neće moći dugo da se sakriva. Trebalo je da bježi u Sloveniju, ali je u međuvremenu uhapšen.

Nastavak suđenja je 12. juna. (Oslobodjenje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje