Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Optužen da je ošamario suprugu i povrijedio kćerku u trudnoći

Preuzmite sliku

Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv tri muškarca zbog nasilja nad ženama, a protiv jednog od njih i zbog neovlaštenog držanja oružja, objavilo je ovo tužilaštvo.

U optužnici se navodi da je M.D. 19. februara 2020. godine u Kozarskoj Dubici ošamario svoju suprugu M.D, a potom svoju kćerku M.A, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće i prišla da zaštiti majku, uhvatio dlanom za lice i gurnuo, a ona je dočekavši se na zid zadobila oguljotine lakta, i sve to u prisustvu druge, maloljetne kćerke.

Dan kasnije u porodičnoj kući pronađeno je pet bombi, “kalašnjikov” i 95 metaka.

Optužen je M.B. jer je 19. marta 2021. godine u ugostiteljskom objektu u Prijedoru verbalno vrijeđao bivšu vanbračnu suprugu Ć.S. dok se nalazila iza šanka, a potom je fizički napao, uhvatio za kosu i vrat i vukao, a zatim i za lijevu nadlakticu na kojoj je zadobila hematome.

U optužnici se navodi da je T.T. 21. septembra 2020. godine u svom “golfu” bivšu emotivnu partnerku T.B. verbalno vrijeđao, prijetio da će je ubiti, a potom i fizički napao udarivši je dva puta šakom u lice usljed čega je zadobila otoke i krvne podlive na oba oka, a potom i akutni reaktivni poremećaj na stresogeno doživljene okolnosti psihofizičkog maltretiranja i povređivanja.

Krivičnimg zakonikom Republike Srpske propisana je novčana ili kazna zatvora do tri godine za onoga ko primjenom nasilja i prijetnjom da će napasti na život, drskim i bezobzirnim ponašanjem, ugrozi spokojstvo i tjelesni integritet člana svoje porodice ili porodične zajednice, a dvije do deset godina ako je krivično djelo počinjeno u prisustvu djeteta.

Zakonom je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko neovlašteni drži vatreno oružje, municiju i borbena sredstva čije držanje građanima uopšte nije dozvoljeno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje