Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oglasili se iz fočanske bolnice nakon što je beba prilikom poroda ispuštena na pod

Preuzmite sliku

U Univerzitetskoj bolnici u Foči je pokrenut interni postupak utvrđivanja svih okolnosti oko incidenta koji se desio u toj ustanovi, kada je novorođenče prilikom poroda palo na pod.

Oni ističu da zbog istrage ne mogu iznositi više podataka o stanju bebe, ali da stoje na raspolaganju kao ustanova svim nadležnim organima koji istražuju ovaj događaj.

“Izražavamo žaljenje zbog nenamjernog neželjenog događaja koji se desio u našoj Ustanovi.

Vezano | Šokantan slučaj u Foči: Bebu ispustili nakon porođaja, zadobila teške povrede 

Preduzete su sve mjere na adekvatnoj opservaciji novorođenčeta, koji se odnose na ljekarske preglede, dijagnostiku i zdravstveno stanje novorođenčeta tokom boravka na Odjeljenju ginekologije i akušerstva.

Nakon provedene dijagnostičke obrade donesena je odluka nadležnih ljekara, pedijatara i ginekologa, da se beba transportuje u Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu radi nastavka liječenja.

Neželjeni događaj je prijavljen od strane nadležnog ljekara, a u skladu s pravilom o prijavi svih neželjenih događaja pokrenut je postupak”, kazali su iz Univerzitetske bolnici u Foči za Nezavisne.

Podsjećamo, prvi rezultati istrage ukazuju da je djevojčicu neposredno nakon poroda ispustila babica, te da je pala na pod.

Beba je hitno prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Ispostavilo se da ima teške povrede glave, pa je operisana i ukazana joj je neophoda pomoć. Tek su ljekari iz Sarajeva slučaj prijavili policiji, dok su u Foči i dalje šutjeli.

Prijavu policiji potom je podnio i otac novorođenčeta, optužujući porodilište fočanske bolnice za nesavjestan rad i ugrožavanje života njegove kćerke.

Marijana Elez, portparolka PU Foča za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je da je ovaj slučaj prijavljen 20. augusta.

“Dežurni ljekar KCU Sarajevo prijavio je da je u navedenu ustanovu dovezeno novorođenče sa povredama u predjelu glave, rođeno u Univerzitetskoj bolnici Foča. Istog dana od strane oca novorođenčeta prijavljen je nesavjestan rad ljekara u Univerzitetskoj bolnici Foča. O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji je naložio da se preduzmu sve mjere i radnje na dokumentovanju krivičnog djela nesavjesno pružanje ljekarske pomoći”, rekla je Elez.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,