Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nema ni bračnih posjeta: Jedan od najopasnijih bh. narkobosova nezadovoljan “smještajem” u zatvoru

Preuzmite sliku

Optuženi Milan Matković se Sudu BiH požalio na uslove u zatvoru u Vojkovićima, a njegova advokatica tvrdi da su svi dokazi, na kojima je bazirana optužnica, nezakoniti, prenosi Oslobođenje.

Milan Matković, koji je označen kao jedan od najopasnijih narkobosova iz BiH, danas je u Sudu BiH kazao da su uslovi u zatvoru u Vojkovićima veoma loši, da već dugo nema bračne posjete, te da mu se na sve načine otežava boravak u ovoj ustanovi.

” Godinu sam bez supruge. Ako postoji način, neka nas posjeti predsjednik Suda BiH ili neka komisija da vide gdje smo i da nam se omoguće intimne posjete. Tražio sam i da se odreknem hrane u Vojkovićima, da naručujem da jedem iz restorana, kao što je to moguće u drugim zatvorima, ali mi nisu odobrili. Već tri nedjelje odbijama hranu i smršao sam 15 kilograma”,  požalio se Matković Vijeću, kojim predsjedava sudija Miroslav Janjić, a koji je optuženom sugerisao da se putem odbrane obrati nadležnim organima.

Višemilionski prihodi

Osim Matkovića, u sudnici Suda BiH su se pojavili i Saša Ratković, Dragan Stupić, Tomislav Tomo Vidaković, Vladica Rakić, Vasilije Profa Stjepić, Mitar General Blagojević, Dražen Šiniković i Miroslav Čalija.

Svi se terete za organizovani kriminal, šverc narkoticima, krivotvorenje isprave, pranje novca te planiranje ubistva.

Grupa je, prema tvrdnji Tužilaštva, djelovala na području Austrije, Hrvatske, Švicarske, Španije, Nizozemske, Njemačke, a pojedini članovi su bili aktivni i u državama Južne Amerike. Matkovićeva grupa je razotkrivena nakon dešifrovanja podataka iz aplikacija Sky i Anom. On je u jednoj od poruka napisao: “Sky se čita i sve se vidi, pa i ubistva”.

 • Njegova advokatica Lejla Čović prigovorila je na sve dokaze pribavljene iz Anom aplikacije, ocjenjujući ih nezakonitim.

  “Ne postoji nijedna sudska naredba, a optužnica je isforsirana jer je američki ambasador u BiH Matkovića prozvao i rekao da on mora biti optužen”,  kazala je Čović koja smatra da je Matković izložen stalnim medijskim pritiscima te da to mora prestati.

  Ona je navela da će odbrana dokazati da firma, koja je u vlasništvu Matkovićeve majke i brata, ima višemilionske prihode te da on ima značajnu imovinu od pokojnog oca.

  Odbrane optuženih smatraju da njihovi klijenti trebaju biti pušteni na slobodu uz mjere zabrane, ili eventualno kućni pritvor.

  Tužilac Igor Dubak je mišljenja da mjera pritvora i dalje treba da postoji, te da se izricanjem mjera zabrane ne bi postigla svrha u smislu dostupnosti.

  Štrajk glađu

  Matković je, podsjetimo, u žižu javnosti dospio i sredinom januara, kada je u zatvoru u Vojkovićima, zajedno sa još trojicom pritvorenika, stupio u štrajk glađu zbog navodnih pritisaka koje on i ostali pripadnici njegove grupe trpe u zatvoru.

  Uhapšen je u julu prošle godine u akciji SIPA, a riječ je o jednom od najtraženijih narkodilera na Balkanu koji je već osuđivan za različita krivična djela.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje