Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mustafa i Zehra Alajmović prevarom zaradili skoro milion KM: Novac trošili i na video igrice

Preuzmite sliku

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Mustafe i Zehre Alajmović.

Podsjetimo, njih Tužilaštvo u Zenici tereti za krivična djela prevare i pranje novca, kao i produženog krivičnog djela porezne utaje.

U optužnici se terete da su u vremenskom periodu od 01.01.2015. godine do 14.12.2021. godine u Brezi, zajednički i dogovorno, kao fizička lica i supružnici, s ciljem da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, doveli lažnim prikazivanjem činjenica veliki broj fizičkih i pravnih lica u zabludu i držali ih u zabludi.

“Veliki broj fizičkih i pravnih lica je na štetu svoje imovine uplatio određena novčana sredstva na njihove devizne i transakcijske račune, kao i na njihove PAYPAL račune, tako što su putem društvenih mreža i svojih Facebook aplikacija na njihovo ime, te Facebook profila „Ko nema neka uzme, halal je“ i ostalih elektronskih medija pozivali veliki broj fizičkih i pravnih lica da vrše pojedinačne novčane uplate na ime humanitarne pomoći i donacija prvenstveno za liječenje Alajmović Zehre, te stipendija, zekata, kurbana i dr.”, navodi se u optužnici.

Kako ih optužnica tereti, umjesto na liječenje Zehre Alejmović, novac su trošili u druge svrhe.

“U stvarnosti prikupljana novčana sredstva trošili su u druge svrhe tako što su veće količine potrošili za privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjem u raznim marketima široke potrošnje na području BiH, zatim specijaliziranim prodavnicama tehničke robe, obuće, odjeće, benzinskim pumpama, naknade za online video igrice, popravak svog vozila, kao i druge utroške, umjesto za liječenje Alajmović Zehre za koju su prvenstveno tražili novčanu pomoć”, dodaje se.

Kako piše u optužnici, skrivali su ove činjenice od ljudi od kojih su tražili humanitarnu pomoć i od javnosti i time ih dovodili i držali u zabludi. Navodi se to da su znali da je taj novac pribavljen vršenjem krivičnog djela prevare.

U optužnici piše da su prevarom ukupno pridobili novčanu korist u iznosu od 948 hiljada KM.

“Od tog novca su na liječenje Alajmović Zehre i to u inostranstvu u R Hrvatskoj, utrošili novčani iznos od 6.383,05 KM, dok su ostatak novčanih sredstava prisvojili za sebe i utrošili za svoju korist i na opisani način, čega su bili svjesni što su i htjeli, pa su time pribavili za sebe protivpravnu imovinsku korist u ukupnom novčanom iznosu od 941.900,86 KM“, navodi se u optužnici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje