Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Može li dječak koji je upucao nastavnika u Lukavcu krivično odgovarati?

Preuzmite sliku

Zbog činjenice da napadač nije napunio 14 godina, on ne može krivično odgovarati prema zakonu u BiH i ne može mu biti izrčena nikakva zatvorska kazna.

U pucnjavi u osnovnoj školi u Lukavcu, teško je ranjen nastavnik, a maloljetni napadač je uhapšen.

Riječ je o bivšem učeniku Osnovne škole “Lukavac Grad”, koji je sredinom školske godine izbačen iz škole zbog neprimjerenog ponašanja.

S njim je u međuvremenu postupao Centar za socijalni rad.

Zbog činjenice da napadač nije napunio 14 godina, on ne može krivično odgovarati prema Zakonu u BiH i ne može mu biti izrečena nikakva zatvorska kazna, izvještava Al Jazeera Balkans.

Umjesto toga on može biti upućen u neku psihijatrijsku ustanovu, ili vaspitno-popravnu ustavnovu, sve u skladu sa procjenom vještaka i preporukama Centra za socijalni rad.

Način postupanja kada maloljetnici počine krivična djela su: hapšenje, sudija određuje mjeru, prestupnici idu u Odgojni centar ili u Zavod. Po Zakonu mogu se izreći vaspitne mjere, kazna maloljetničkog zatvora i sigurnosne mjere.

Kazna maloljetničkog zatvora

“Ta kazna maloljetničkog zatvora izriče se u trajanju od jedne do deset godina, tačan iznos kazne zavisi od štetne posljedice, od ponašanja, njegovog ranijeg života – sve okolnosti se uzimaju u razmatranje”, pojasnio je nadavno advokat Darko Stojaković.

I takve su odredbe za one koji imaju od 16 do 18 godina. Kada imaju manje – krivično ne odgovaraju, ali procedure postoje.

“U situacijama kada se utvrdi da je počinilac do 14 godina tada se preduzimaju mjere i radnje s ciljem otkrivanja svih aspekata događaja i u saradnji sa nadležnim organom socijalnog staranja preduzimaju se mjere i radnje”, navela je Lejla Gazibegović-Begović, iz Odsjeka za maloljetnike Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

  • Ono što se takođe sada preispituje jeste i krivična odgovornost roditelja. Rijetki su takvi sudski procesi, a odgovornost teško dokaziva.

    “Nije baš lako etiketirati roditelje kao jedine odgovorne za dijete. Dijete je produkt svoje sredine, ne samo roditelja. Roditelj odgaja i usađuje vrijednosti, ali dijete ima interakciju sa mnogima – sa drugom djecom, profesorima, na njega utiče cjelokupno društvo”, pojašnjava advokat Stojaković.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje