Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Marko Dedić iz Brčkog optužen za pokušaj ubistva navijača Crvene zvezde

Preuzmite sliku

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Marka Dedića (23) iz Brčkog, jednog od dvojice osumnjičenih za pokušaj ubistva navijača FK Crvena zvezda u junu ove godine.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta on je istovremeno optužen i za kaznena djela izazivanja opće opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, saopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Tužiteljstvo Distrikta optužilo je Marka Dedića zbog sumnje da su on i osoba s inicijalima N. B. na magistralnom putu M14.1 Brčko- Bijeljina, 20. juna oko 14.05 sati, pucnjevima iz automatskog oružja na vozila u pokretu drugog pokušali lišiti života.

Sumnja se da su se njih dvojica automobilom kojim je upravljao optuženi, u mjestu Trnjaci, približili koloni vozila s navijačima FK Crvena zvezda koja se kretala za Beograd, nakon čega je N. B. iz automatskog oružja kalašnjikov – puškomitraljez ispalio više metaka u pravcu kolone.

Uslijed toga došlo je do oštećenja na oba vozila u koloni, među kojima i do proboja puščanog zrna kroz vjetrobransko staklo zadnjeg vozila, te nanošenja tjelesnih povreda dvojici maloljetnika iz Prijedora, pri čemu je R. D. probojem metka u predjelu vratne kičme teško tjelesno povrijeđen.

Tužiteljstvo je u suradnji s Policijom Distrikta provelo brzu, intenzivnu i sveobuhvatnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje osumnjičenih okončavši je prema Dediću podizanjem optužnice za svega dva i pol mjeseca nakon kritičnog događaja“, navode iz Tužiteljstva.

Dedić je optužen za kaznena djela ubistva u pokušaju, izazivanja opće opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari, a optužnicu, kojom je istovremeno zatražilo i produženje pritvora prema optuženom zbog opasnosti od bjekstva i straha da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, Tužiteljstvo je dostavilo Osnovnom sudu gdje je u cijelosti potvrđena, stoji u saopćenju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje