Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lagumdžija najavio: Bit će još američkih sankcija protiv osoba iz pravosuđa BiH

Preuzmite sliku

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine rekao je danas da su mu predstavnici iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH “nagovijestili da će biti sankcija protiv još nekih nosilaca pravosudnih funkcija u BiH”.

Na sjednici VSTV-a, krovne pravosudne institucije koja imenuje sudije i tužioce na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, osim Ustavnog suda, Lagumdžija je ispričao kako su ga “prije nekoliko mjeseci posjetili predstavnici Ambasade SAD-a”.

– Zamolio sam ih da, ako se to desi, da pravosudnim organima trebaju pružiti što više informacija da bi se pokrenuli postupci protiv tih osoba. Moj stav je da je glavni zadatak na Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a i Tužilaštvu BiH – rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je dodao da su mu tada predstavnici Ambasade SAD-a kazali da se “radi o množini”.

VSTV-a BiH je u saopćenju nakon sjednice pozvalo Afmbasadu SAD-a u BiH, povodom izrečenog seta mjera tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić, da sva dodatna saznanja i informacije koje su bile povod donošenja mjera razmjene s ovlaštenim institucijama za procesuiranje.

– Imajući u vidu da je SAD međunarodni partner, koji u BiH daje značajan doprinos u jačanju vladavine prava, pozivamo Ambasadu SAD-a u BiH da sva dodatna saznanja i informacije koje su bile povod donošenja mjera razmjene sa ovlaštenim institucijama za procesuiranje i utvrđivanje eventualne odgovornosti za devijantna ponašanja nosioca pravosudne funkcije, a to su Ured disciplinskog tužioca i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine – saopćili su, između ostalog iz VSTV-a.

Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) stavio je u ponedjeljak, 11. aprila na “crnu listu” Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), te Asima Sarajlića, člana Stranke demokratske akcije (SDA) i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

OFAC u saopćenju navodi i da je “Tadić navodno iskoristila svoju poziciju glavne tužiteljice za promicanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa, te da je navodno naplatila stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora“.

– Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH službeno ju je smijenilo 2021. nakon što nije dodijelila predmete tužiocima putem automatiziranog distribucijskog sistema predmeta osmišljenog da spriječi donošenje odluka o dodjeli tužilaca na temelju ličnih ili političkih razloga – navodi se u američkom obrazloženju sankcija. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje