Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Damir Mehić Bibi danas će biti izručen Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Nakon što je Damir Mehić zvani Bibi uhapšen je na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” pri pokušaju ulaska u Srbiju na osnovu falsifikovanih ličnih dokumenata u augustu mjesecu 2023. godine, Mehić će danas biti izručen pravosudnim institucijama u BiH.

Ova informacija za medije je potvrđena i od strane Kantonalnog suda Tuzla. Podsjetimo, Damir Mehić je osuđen na 17 godina i pet mjeseci zatvora zbog ubistva u Tuzli, a nakon bjekstva Interpol je za njim raspisao potjernicu.

Mehić je uhapšen na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” gdje je prilikom pokušaja ulaska u Srbiju pružio na uvid policijskim službenicima falsifikovana dokumenta za utvrđivanje identiteta, zbog čega je zadržan i priveden.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odredilo mu je pritvor zbog falsifikovanja ličnih dokumenata, a nakon izvršenih dodatnih provjera, putem Interpola je utvrđeno da se radi o osuđenoj osobi, koju BiH potražuje zbog izdržavanja kazne zatvora.

Pravosuđe Srbije pristalo je u januaru mjesecu 2024. godine izručiti Damira Mehića Bibija BiH. Međutim, izručenje je bilo odgođeno do okončanja krivičnog postupka koji se protiv imenovanog vodio u Republici Srbiji.

Inače, Damir Mehić je nakon krvavog obračuna 22. juna 2013. godine, a u kojem je ubijen Emir Džinić, bio u bjekstvu sve do januara 2018. godine, kada je uhapšen na Jahorini.

Dvije godine je proveo u pritvoru, nakon čega je po odluci Kantonalnog suda u Tuzli pušten na slobodu. Sudski proces je okončan, a Mehić je u februaru ove godine osuđen na 17 godina i pet mjeseci zatvora. Međutim, ponovo se našao u bjekstvu te je za njim bila raspisana potjernica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje