Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora: Tuzlaku i Podgorčanki produžen pritvor za ubistvo bebe

Preuzmite sliku

Crnogorci okupljeni u grupu “Pavlov zakon” još čekaju na usvajanje zakona koji će nasilje u porodici tretirati s mnogo oštrijim kaznama. Traže doživotnu kaznu zatvora za bh. državljanina Nermina Šišića i Podgoričanku Jelenu Jovović koji se terete za ubistvo 15-mjesečnog Pavla.

Akcija prikupljanja potpisa za peticiju za Pavlov zakon po gradovima širom Crne Gore završena je prošlog mjeseca i predata Skupštini, ali njeno razmatranje još nije bilo na dnevnom redu. Na društvenim mrežama formirana je i istoimena grupa u kojoj se Crnogorci redovno prisjećaju Pavla, odaju mu počast i dijele njegove fotografije, piše portal Klix.ba. Redovno se organizuju i mise, te pale svijeće. Mjesto na kojem je mali Pavle ukopan nije poznato.

U međuvremenu, Šišiću i Jovović je produžen pritvor, a njihovi advokati žalili su se na rješenje i tražili da se dvojac brani s slobode. U svojim žalbama istakli su da je došlo do bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava. Apelacioni sud Crne Gore odbio je njihove žalbe i u obrazloženju naveo detalje o fizičkom zlostavljanju 15-mjesečnog Pavla.

Utvrđeno je da je majka Jelena zajedno sa svojim nevjenčanim suprugom Nerminom nanosila povrede 15-mjesečnom sinu, a ne kako je izjavila da je to činio samo Šišić. Istraga je pokazala kako je su dijete više puta čupali za uši i udarali po licu, a kobnog 4. februara ove godine zajedno su ga udarali po glavi i nanijeli mu teške povrede opasne po život.

Jovović je tokom nanošenja povreda djetetu uključila usisivač kako bi prikrila zvuke plača djeteta. Nakon što su ga monstruozno pretukli, krpama su brisali tragove djetetove krvi po zidovima unutar kuće.

“Da bi potom dijete koje je već bilo lošeg zdravstvenog stanja, usljed povređivanja zajedno izveli iz kuće i sa djetetom se uputili ka brdu Ljubović, te nakon što su uočili da su primijećeni od strane osoba iz komšiluka, kako zajedno sa djetetom odlaze i napuštaju dvorište kuće u cilju prikrivanja učinjenog, uz izgovor da je djetetu pozlilo organizovali pozivanje hitne službe, koja je dijete P.J. transportovala na institut za bolesti djece KCCG, gdje je usljed teških povreda opasnih po život dijete preminulo dana 05.02.2018. godine. Naprijed navedeno nedvosmisleno upućuje na zaključak da je krivično djelo koje se okrivljenima stavlja na teret posebno teško po načinu izvršenja, što se ogleda i u brojnosti povreda po tijelu djeteta, faktički nemoćnog lica koje im nije moglo pružiti nikakav otpor, a svako i po nastupjeloj posljedici, smrti djeteta od 15 mjeseci. Kada se navedeno ima u vidu, osnovano i zakonito je prvostepeni sud produžio pritvor okrivljenim N.Š. i J.J.”, naveo je Apelacioni sud Crne Gore.

U obrazloženju su naveli i to da postoji bojazan da bi Šišić pobjegao iz Crne Gore ukoliko bi se branio sa slobode jer je državljanin BiH u kojoj mu je prijavljeno mjesto prebivališta i gdje mu živi uža rodbina. Za Jovović je advokat naveo kako je majka još jednog djeteta, ali je utvrđeno da starateljstvo nad njim ima otac, te da ni nju ništa ne veže za Crnu Goru zbog čega također postoji bojazan da će, ukoliko se bude branila sa slobode, pobjeći. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje