Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Prerušen u policajca lažnim novčanicama plaćao robu

Preuzmite sliku

Optuženi Semir Trebinjac (1991) sporazumno je priznao krivicu, nakon čega je u Sudu BiH osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Oglašen je krivim za krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 54. istog Zakona, u sticaju sa krivičnim djelom lažno predstavljanje iz člana 369. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optuženi je priznao krivicu da je, pomoću odgovarajuće opreme načinio veći broj krivotvorenih novčanica u apoenima od 20, 50, 100 i 200 KM, potom ih na osmišljen način stavljao u promet najčešće dogovarajući i plaćajući raznu robu putem internet oglasnika, te na dogovoreno mjesto dolazio odjeven u odjeću koja asocira na uniformu policijskih službenika.

U skladu sa sporazumom, shodno članu 74. KZ-a BiH, od optuženog će se oduzeti predmeti i sredstva koji su korišteni za izvršenje krivičnog djela i to oprema i materijal korišten za izradu krivotvorenih novčanica, odjeća koja asocira na policijsku uniformu, kao i određena količina krivotvorenih novčanica, te mobilni telefon sa pripadajućom SIM karticom.

Nakon razmatranja sporazuma, Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio sporazum i izrekao kaznu optuženom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,