Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. ‘Alcatraz’: U državni zatvor stiglo 300 osuđenika, ovo su neki od njih

Preuzmite sliku

“Svi osuđenici koje je osudio Sud BiH prebačeni su u državni zatvor”, potvrdio je Grubeša.

Svi zatvorenici kojima je kaznu izrekao Sud BiH prebačeni su na izdržavanje u državni zatvor u Istočnom Sarajevu. Ovu informaciju potvrdio je za Avaz Josip Grubeša, ministar pravde BiH. U jednu od najsigurnijih zatvorskih ustanova u regiji, nazvanu bh. Alkatraz, prebačeno je ukupno 300 zatvorenika, a među njima su i desetine pritvorenika kojima je, također, Sud BiH odredio pritvor.

Oni su u državni zatvor prebačeni zaključno s krajem 2020. godine, a njihova deportacija, uz jake sigurnosne procedure, obavljena je u grupama.

“Svi osuđenici koje je osudio Sud BiH prebačeni su u državni zatvor”, potvrdio je Grubeša.

Radi se o počiniteljima teških ubistava, ratnim zločincima, presuđenim teroristima… Tako je već među prvim stanarima bh. Alkatraza i Mevlid Jašarević, osuđen pravomoćno na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, ali i Haris Čaušević, koji je dobio 35 godina zbog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu.

U novom državnom zatvoru su i ISIL-ovci Ibro Ćufurović, Muharem Dunić i Armen Dželko, koji su 2019. godine deportovani iz Sirije. U državnom zatvoru nalaze se i Zijad Turković, vođa zločinačke organizacije, osuđen 2015. na 40 godina robije, ali i Veselin Vlahović Batko, osuđen na 42 godine robije za ratne zločine u Sarajevu.

Prebačeni su i Milenko Lakić, Husein Bosnić, Azra Bašić, Edin Džeko, Đorđe Ždrale… Državni zatvor prostire se na 24.000 kvadratnih metara. Svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik površine je oko 12 kvadrata. Kompleks zatvora čini deset objekata, a u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici. Ostalo su pomoćni objekti u kojima će biti bolnica, kuhinja, sportska, fitnes dvorana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje