Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Banjaluka: Sugrađanin brzom reakcijom spasio djevojčicu iz brzaka Vrbasa

Preuzmite sliku

Radnik preduzeća za održavanje gradskog zelenila “Eko-Euro tim” Darko Šorda (42) spasio je u utorak djevojčicu od utapanja na plaži u Obilićevu. Uskočio je u brzake Vrbasa i spriječio ono najgore, da plahovita rijeka uzme još jedan mladi život.

– Čuo sam dozivanje “Mihajlo, pomozi mi” i “Upomoć”. Ugledao sam djevojčicu kako se davi u Vrbasu. Ni trenutka nisam razmišljao, već sam onako u radnom odijelu potrčao, ušao u rijeku, uhvatio je i iznio na obalu. Ne smijem ni da pomislim šta bi bilo da ju je rijeka odnijela. Čini mi se da bi mi srce prepuklo – ispričao je vrlo emotivno drhtavim glasom Darko Šorda ne krijući muške suze.

Priča da je tog dana zajedno sa radnim kolegama radio na održavanju terena nedaleko od plaže Abacija, gdje je bilo dosta ljudi.

– Za oko mi je zapalo dvoje djece. Mislim da su brat i sestra. Gledao sam kako ulaze u vodu sami. Onako za sebe naglas sam prokomentarisao da li je moguće da neko pušta tu nejač samu u Vrbas, koji je na tom dijelu prilično brz. Djeca kao djeca, igrala su se, prskala, dječak je bio u plićaku nekoliko metara od obale, a djevojčica je išla ispred njega. Mislim da je znala da pliva. Međutim, kada je došla do sredine rijeke jaka struja Vrbasa povukla ju je ka dnu. Uspaničila se i tada je krenula drama – naglašava Šorda.

Priča da je dozivala Mihajla da joj pomogne i u tom magnovenju se nagutala vode.

– Sve se odigravalo kao na filmu. Osjetio sam da je dijete u opasnosti. Ne časeći časa krenuo sam ka rijeci. Uniforma se brzo natopila vodom i bila je teška, ali nema te prepreke koju čovjek ne može da savlada kada je život u pitanju. Uzeo sam je u naručje i krenuo ka obali. Tek tada mi je laknulo – ispričao je Šorda.

Na obali je bilo dosta ljudi, prišla je tu i jedna djevojka, za koju sam prvo pomislio da je sa njima.

– Kasnije sam shvatio da djeca nisu sa njom, već da su sami došli – kazao je Šorda.

Nažalost, ni ime djevojčice nije uspio saznati, jer je ona od straha i šoka požurila kući.

– Obukli su se i krenuli brzim korakom. U jednom trenutku djevojčica je prstom dječaku pokazala na mene, vjerovatno mu je objasnila ko ju je spasio. Dugo sam gledao za njima. Slike Vrbasa kako nosi bijespomoćno tijelo stotinu puta su mi prošle kroz glavu. Sve se dobro završilo i zbog toga mi je drago, ali mi je žao što joj ni ime nisam saznao – ispričao je Šorda.

Suze

Darko Šorda ističe da je sve vrlo emotivno doživio i da kada god se sjeti davljenja djevojčice suze mu krenu niz lice. Sebe ne doživljava kao heroja.

– Uradio sam ono što je trebalo da uradim, što bi svaki savjesni građanin napravio. Ne znam kako bih sebe pogledao u ogledalo da nisam izvukao djevojčicu iz vode – rekao je Šorda. (Glas Srpske)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,