Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Akcija Pangea IX: U poštanskoj pošiljci otkriveni i oduzeti medicinski lijekovi

Preuzmite sliku

U sklopu međunarodne operativne akcije ,,Pangea IX” službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo su otkrili i oduzeli medicinske lijekove za koje je potrebna posebna dozvola za uvoz.

Vršeći operativne aktivnosti u sklopu međunarodne akcije ,,Pangea IX“ usmjerene na borbu protiv ilegalne trgovine lijekovima, službenici UIO, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja Tim I iz Regionalnog centra Sarajevo, su u Carinskom referatu Pošta Sarajevo izvršili kontrolu i pregled poštanskih pošiljki.

Prilikom pregleda poštanske pošiljke fizičkog lica otkriveni su medicinski lijekovi. Radilo se o pošiljci koja je sadržavala 640 jedinica supstanci Aquabolica 100mg, Calida 20mg, i Silda 100mg. Prilikom identifikacije i dodatnog utvrđivanja navedenih supstanci, značaju ulogu je imala specjalistička oprema za identifikaciju supstanci ,,Ahura – First defender” doniran od strane programa EXBS putem Vlade SAD.

Obzirom da navedene supstance spadaju u kategoriju hormona i da je za iste potrebna dozvola za uvoz, tj. potvrda od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, navedena osoba nije posjedovala potrebne dozvole i dokumente za uvoz, isti su oduzeti od fizičkog lica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,