Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Akcija DAF u Tuzli: Krijumčarili dijelove za automobile i kamione vrijedne 145.000 KM

Preuzmite sliku

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, u operativnoj akciji kodnog naziva “DAF”, kao i na Carinskoj ispostavi Tuzla i Graničnom prelazu Karakaj oduzeli su veću količinu raznih dijelova za kamione i automobile u vrijednosti od 145.000 KM.

U operativnoj akciji kodnog naziva „DAF“ ovlašteni službenici RC Tuzla izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od fizičkog lica za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Naime, ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenog fizičkog lica izvršili su provjeru prometa i porijekla roba na 2 lokacije i tom prilikom pronašli veću količinu robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Radilo se o farovima za kamione, elektronika za kamione, filteri, razni dijelovi za teretna motorna vozila tj. 1786 komada dijelova za teretna motorna vozila, saopćeno je iz UIO BiH.

  • Ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla prilikom detaljnih pregleda uz upotrebu specijalističke opreme na CI Tuzla i GP Karakaj pronašli su neprijavljenu robu (dijelovi za automobile, motorke, trimeri, razna oprema) gdje su pravna i fizička lica namjeravala proći carinsku proceduru bez plaćanja uvoznih dažbina.

  • Vrijednost oduzete robe u ovim operativnim akcijama 145.000,00 KM.

  • U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

    “Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdjese nelegalno prodaju cigarete i duhan”, poručuju iz UIO BiH.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje