Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Afera “Urbicid”: Podignuta optužnica protiv bivših i sadašnjih čelnika urbanizma u Mostaru

Preuzmite sliku

Kantonalno Tužilaštvo HNK je nakon provedene i okončane istrage podiglo optužnicu protiv Zdravka Čuljka (1957.), iz Mostara i Sanje Voloder (1964.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili kazneno djelo Zlouporaba položaja ili ovlasti, koju je Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Optužnicom se Zdravko Čuljak postupajući u svojstvu službene osobe šef Službe za građevinske propise, Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara i Sanja Voloder u svojstvu službene osobe voditelj postupka u Službi za građevinske propise Grada Mostara – stručni savjetnik za građevinske propise u Službi za građevinske propise Odjela za urbanizam i građenje Gradske uprave Mostar – pravne struke, sumnjiče da su kao supočinitelji i po prethodnom dogovoru u vremenskom razdoblju 2017. i 2018. godine, u okviru svojih ovlasti postupili suprotno interesu službe, na način da, postupajući po prethodno zaprimljenom Zahtjevu za izdavanje rješenja o urbanističkoj suglasnosti i Rješenja o građenju preduzeća „Joks“ d.o.o. Mostar, nisu primijenili odredbe čl. 8., 9. i 49. Zakona o prostornom uređenju Hercegovačko-neretvanske županije, te protivno odredbama čl. 33. st.2. tač.a Zakona o građenju Hercegovačko neretvanskog kantona, bez valjane urbanističke saglasnosti, donijeli Rješenje o građenju od 17.07.2018 godine.

Sanja Voloder je, vodeći upravni postupak, sačinila Rješenje koje je Zdravko Čuljak parafirao kao ispravno i zakonito, te potvrdio, koje Rješenje daje pravo građenja invstitoru preduzeća „Joks“ d.o.o. Mostar, a isto je u suprotnosti sa Regulacijskim planom, te izmjenama i dopunama Regulacijskog plana „Bijeli Brijeg I Faza III”, te su suprotno navedenim zakonskim odredbama, bez supotpisa i znanja načelnice Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, izradili upravne akte i to: Rješenje urbanističke saglasnost od 25.10.2017. godine na temelju kojeg je sačinjeno i Rješenje o građenju od 17.07.2018. godine, a potom ove akte dostavili na potpisivanje tadašnjem gradonačelniku Grada Mostara, posljedicom čega je poduzeću „Joks“ d.o.o. Mostar pribavljena imovinska korist u iznosu od 548.484,94 KM, koliko iznosi ukupna korist investitora na novoizgrađenom objektu i šteta stanarima susjednih zgrada, kao i povrede prava stanara susjednih zgrada, kojima su narušeni uvjeti stanovanja u odnosu na postojeći i važeći Regulacijski plan „Bijeli brijeg I Faza III”, navode iz Tužiteljstva HNK.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati ispitivanjem određenog broja svjedoka i vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Istraga u ovom predmetu traje već nekoliko godina, a sve je počelo nakon što su se stanari naselja Bijeli Brijeg pobunili optuživši tadašnju Gradsku upravu za urbicid, ali i kršenje regulacionog plana. Također, organizovani su i protesti građana na kojim je rečeno i to kako Gradska uprava saktriva dokumentaciju, da je vlasnik objekta prekršio i proprise izgradivši veći objekat od planiranog te niz drugih stvari.

Predstavnik stanara Mario Ćosić Tužilaštvu HNK je podnio i kaznenu prijavu protiv mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića, zbog ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije zaustavljena. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,