Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbor građana u Gornjoj Tuzli: Zašto plaćamo najskuplji javni prijevoz u BiH?

Preuzmite sliku

Javni prijevoz u Tuzli najskuplji je u Bosni i Hercegovini od svih većih gradova. Cijene prijevoza su visoke čak i u odnosu na mnoge regionalne gradove.

Posebno za prigradska naselja gdje svakodnevni odlazak na posao, fakultet ili u školu predstavlja značajan trošak za višečlane porodice.

Karta gradskog prijevoza koji je u Tuzli privatno preduzeće nekoliko puta je poskupljivala u proteklim godinama i za mnoge građane cijena je previsoka. Posebno ako se uzme u obzir i rast svih drugih cijena.
Gornju Tuzlu sa ostatkom grada povezuje jedna autobuska linija Gradskog i prigratskog saobraćaja (GIPS). Građani ovise o GIPS-u kako bi se prevezli do Tuzle. U protivnom su prisiljeni koristiti vlastite automobile ili taksi prijevoz što je daleko skuplje.

Prepoznajući ovaj problem s kojim se suočavaju građani Gornje Tuzle, aktivisti Fronta slobode odlučili su organizirati zbor građana u Gornjoj Tuzli na ovu temu. Zbor će se održati 27. februara u 18:00 u prostorijama Društvenog doma Gornja Tuzla.

Na zboru su pozvani predstavnici gradske Službe za komunalna pitanja, izgradnju i poslove mjesnih zajednica kao nadležne za gradski prijevoz. S građanima će o ovoj temi razgovarati i tematska ekspertica dr.sc. Džemila Agić.

Zbor će biti prilika da građani razgovaraju s nadležnima o ovom, ali i drugim komunalnim problemima u Gornjoj Tuzli. Ali prije svega, zbor građana je prilika za organizaciju građanske inicijative i rješavanje problema s kojima se građani suočavaju.

Iz Fronta slobode pozivaju građane na zbor kako bi ukazali na probleme, razgovarali s nadležnima i potražili rješenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje