Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbor građana u Doknju: Mještani ističu hitnost problema vodosnabdijevanja

Preuzmite sliku

Više od 70 građana okupilo se sinoć u prostorijama Mjesne zajednice Dokanj kako bi razgovarali o gorućem problemu vodosnabdijevanja i odvoda otpadnih voda na zboru građana koji je organizirao Front slobode.

Emir Baraković je ispred Fronta slobode naglasio važnost okupljanja te istaknuo da je ovo već 13. zbor koji su organizirali kako bi probudili svijest građana o mogućnostima rješavanja lokalnih problema.

Tema zbora bila je problem vodosnabdijevanja i odvoda otpadnih voda koji pogađa nekoliko naselja u ovoj mjesnoj zajednici.

Ekspertica za ekologiju Džemila Agić koja je razgovarala s građanima na zboru zahvalila se prisutnima na dosadašnjim naporima u primarnoj selekciji otpada i pohvalila Mjesnu zajednicu Dokanj.

 • Istaknula je da kvaliteta vode iz njihovih bunara ovisi o aktivnostima na površini, te potaknula građane da se bore za gradsku vodu.

  Direktor JP Vodovod i kanalizacija Tuzla Aid Berbić na zboru je predstavio idejno tehničko rješenje za rješavanje pitanja vodovoda koje podrazumijeva izgradnju 5 rezervoara, 15 pumpnih stanica i gotovo 100 kilometara vodovodne mreže.

  Ukupna vrijednost projekta nije zanemariva, no Berbić je naglasio da je to skroman iznos u usporedbi s drugim investicijama. U narednih 7 dana planira se javni poziv za izradu glavnog projekta vodosnabdijevanja, a građani će imati priliku sudjelovati u procesu preko mjesnih zajednica. Izgradnja bi trebala trajati tri do četiri godine. Također je napomenuo da građani neće sufinancirati proširenje vodovodne mreže, a priključak na vodu koji košta 660 KM plus vodomjer bit će moguće platiti na rate.

  Ipak, Berbić je istakao kako je obaveza građana da prije priključka izgrade propisne septičke jame kako bi se spriječio veći problem otpadnih voda jer je prosječna potrošnja u Tuzli oko 150 litara vode mjesečno po članu domaćinstva. Bez propisne septičke jame neće biti moguće priključiti se na vodovodnu mrežu.

  Kao i u drugim zajednicama, otvoren dijalog, suradnja i upornost mogu dovesti do poboljšanja života svih građana. Građani su pokazali veliki interes za temu vodosnabdijevanja i aktivno učestvovali na zboru.

  Iz Fronta slobode pozivaju građane da se uključe i u naredne zborove građana koji će biti najavljeni uskoro.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje