Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog vrućine povećan broj intervencija Hitne službe Doma zdravlja Tuzla

Preuzmite sliku

Zbog izuzetno visokih temperatura te povećanog broja posjetilaca Panonskim jezerima, Hitna služba Doma zdravlja Tuzla bilježi i povećan broj intervencija.

Govoreći o tome, dr. Lejla Kuluglija Memišević, specijalistica urgentne medicine i načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla kazala je kako mnogo ljudi ima meteoropatiju, ali da je dosta onih koji se javljaju i zbog opće slabosti ali i konzumiranja zdravstveno neispravne hrane.

 • – Često su to srčani problemi, moždani udari, ali je i povećan broj priliva pacijenata zbog opće slabosti među kojima je značajan broj osoba mlađe životne dobi. Kao i svake godine pred nastupajuće ljeto i visoke temperature savjetujemo da se poštuju preporuke ljekara” – kazala je Memišević.

  Ističe kako ih najviše zovu stariji ljudi, a da često interveniraju i zbog djece.

  – Povećan je broj i trovanja hranom zbog toga što je toplo vrijeme i stvara idealne uslove za razvoj bakterija u hrani koja nije prikladno skladištena pa bi stoga trebalo izbjegavati korištenje hrane koja već duže vremena nije bila u frižideru, posebno ako je od jaja, piletine…, ako je riječ o hrani sklonijoj kvarenju – kazala je dr. Lejla Kuluglija Memišević.

  Zbog izuzetno visokih temperatura, savjetuje izbjegavanje kretanja u periodu od 10 do 17 sati, kada su vrućine najveće i kada je UV zračenje najizraženije.

  – Savjetuje se laganija ljetna odjeća od prirodnih materijala, eventualno šešir, kapa i sunčane naočale po potrebi, štititi se kremama sa zaštitnim faktorom od UV zračenja te hladiti se boravkom u hladnijim prostorijama, u hladu i hladnijim napitcima. Potrebno je izbjegavati alkohol te napitke s većom koncentracijom šećera i kofeina – poručila je.

  Doktorica Lejla Kuluglija Memišević za Tuzlanski.ba je kazala da uprkos povećanom broju intervencija Služba Hitne pomoći Doma zdravlja Tuzla uspješno odgovara na sve zadatke kako na terenu tako i u večenjim satima u svojim prostorijama.

  “Svim pacijentima koji zatraže našu pomoć bude pružena adekvatna usluga ili budu upućeni u UKC Tuzla ukoliko to njihovo zdravstvano stanje zahtjeva” – naglasila je Memišević.

  Direktor JKP “Pannonica” Maid Porobić potvrdio je u razgovoru za RTV 7 kako je proteklih dana na kompleksu Panonskih jezera ekipa Hitne medicinske pomoći intervenisala u nekoliko navrata.

 • “Uglavnom su to bile osobe starije životne dobi koje imaju problema sa visokim krvnim pritiskom ili nekim drugim hroničnim oboljenjima. Međutim, sve osobe koje su zatražile medicinsku pomoć su dobro i nije bilo tragičnih ishoda. Također, u više navrata i naše spasilačke službe su intervenisale uspješno pri pomoći kupačima koji su se zatekli u vodi” – navodi Porobić.

  Inače, zbog visokih temperatura Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima da svoje poslovne aktivnosti usklade s trenutnim vremenskim prilikama i da poduzmu sve neophodno kako bi zaštitili svoje radnike.

  Apelovali su na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati te da ih nastave poslije 17 sati, a ukoliko zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće ispoštovati na ovaj način, Ministarstvo je preporučilo poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje