Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog straha od granatiranja tuzlanska mladost ukopana je u zoru: Tog jutra suze i tišina kazivale su o boli….

Preuzmite sliku

Danas se navraša 29 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji. Danas je jedan od onih najbolnijih dana kada ‘grad na zrnu soli’ tuguje zbog rane koja nikada zacijeliti neće.

Bio je četvrtak. Proljetni period i dan kada su mnogi jedva čekali napustiti sobe svojih domova. Planirali su i prethodno dogovarali kako će prošetati gradom. Mahnuli su roditeljima, neki i zagrlili, i otišli u izlazak sa kojeg se nikada nisu vratili kući.

U 20 sati i 55 minuta 25. maja 1995.godine, srpske snage su, ispalivši granatu sa Ozrena na centar Tuzle usmrtile 71 mladu osobu. Prosjek godina ubijenih osoba je 24, a najmlađa ubijena žrtva je dvoipogodišnji Sandro Kalesić. Ranjeno je više od dvije stotine osoba.

Sahrana u ranu zoru pod reflektorima…

Četiri dana nakon masakra u Tuzli, organizovana je sahrana ubijenih. Zbog konstantnog granatiranja grada u tom periodu, dženaza i ukop obavljeni su 29. maja u četiri sata ujutro, piše Tuzlanski.ba.

Kako se na snimcima Associated Press-a može vidjeti, članovi porodica uz suze ispraćali su svoje najmilije. U datom trenutku, jednoj majci je pozlilo.

Bivši gradonačelnik grada Tuzla, Jasmin Imamović slikovito je opisao trenutke sahrane.

“Nisko su bili postavljeni reflektori, samo da se vidi do visine čovjeka. Bila je pod reflektorima, jer granatiranja su bila konstantna i poslije 25. maja, pa smo se bojali da zbog masovnosti ne dođe do novog masakra”.

Posljednji oproštaj od ubijene djece roditelji su morali obaviti u tišini.

Svoje svjedočanstvo o trenucima dženaze ispričao je i otac ubijene Edine Ahmetašević, Arif Ahmetašević koji je preminuo prošle godine 17. januara.

 • Najteži trenutak nakon masakra, za Edininog oca bila je, kako je ispričao, sama dženaza.

  “Kad smo je spustili dolje u mezar, prije nego što ću početi kopanje, onda sam pomislio: ‘Bože dragi, ovdje može doći do zabune, i da meni nije dodat tabut nekog drugog.’ Onda sam ja u mezaru Edinu otkrio, pomilovao, konstatovao sam da je ona. To mi je bio najteži trenutak… Taj čin da je u mezaru pomilujem”, rekao je Ahmetašević.

 • Asim Slijepčević Asko imao je 20 godina kada je ubijen na tuzlanskoj Kapiji.

  Njegova majka Esma, koja je preminula 21. jula 2021. godine, emotivno je prepričala momenat sa sahrane.

 • “Znam da smo morali tiho doći zbog granatiranja i da mi je bilo teško da se stiskam. Htjela sam da izrazim tu svoju bol, ali mi smo se morali stisnuti”, isatkla je Esma Slijepčević.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,