Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog čega direktore škola u TK biraju školski odbori, a ne roditelji?

djeca-skolaIN
Preuzmite sliku

Roditelji nisu u potpunosti izgubili pravo izbora direktora u školama, s obzirom da su neki od njih članovi školskih odbora.

\"djeca-skolaIN\"Izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju TK, predviđen je novi način izbora direktora u osnovnim školama na području našeg kantona. Do sada su direktore birali roditelji, a u narednom periodu će to ovlaštenje imati školski odbori, što je do sada bio slučaj u svim srednjim školama.

Kao i do sada, direktori će se birati na mandat od četiri godine, a imaće pravo da budu birani u dva mandata. Procedura izbora će se obavljati putem javnog konkursa. Nakon opsežne analize, koju su proveli uposlenici Ministarstva obrazovanja TK, došlo se do zaključka da u školama nije ispoštovana nacionalna i spolna zastupljenost. Upravo to je jedan od razloga, zbog čega je odlučeno da se direktori biraju na drugačiji način, kaže minisitrica obrazovanja TK Nađa Avdibašić – Vukadinović. Ona dodaje da je Zakon u potpunosti antipolitikantski i da će omogućiti pravičniji izbor direktora u školama.

„I Vladi i Ministarstvu je stalo da obezbijedimo ravnopravnost za sve, da se ispoštuje nacionalna i spolna zastupljenost, kao i stručnost\”, kaže ministrica Avdibašić – Vukadinović.

Roditelji nisu u potpunosti izgubili pravo izbora direktora u školama, s obzirom da su neki od njih članovi školskih odbora.

Izvor: RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: