Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Završen 4. po redu Festival #SlobodaNarodu u Tuzli

Preuzmite sliku

Završen je četvrti po redu Festival #SlobodaNarodu koji je trajao od 11. do 13. oktobra u Tuzli. Festival je zatvoren promocijom knjige „Kako mladi u BiH opažaju protekli rat?“, autora Srđana Puhala.

 • U okviru Festivala posjetioci su imali priliku da gledaju predstavu „Ugasimo svjetlo“ koja je odigrana 11. oktobra u Pozorištu mladih Tuzle. „Ugasimo svjetlo“ je duo drama o dvije starije žene, Selmi i Miri, koje su u ljubavnoj vezi skoro pola svog života i one nisu samo skrivale svoju vezu od drugih, nego i da je njihov odnos pun međusobnih tajni i prećutkivanja.

  Drugog dana, posjetioci Festivala imali su priliku da prate panel diskusije i da uživaju u izložbi karikatura, Marka Somborca, poznatog političkog karikaturiste.

 • Prva panel diskusija nosila je naziv „Javno okupljanje u Tuzlanskom kantonu- gdje škripi?“ učesnici su bili: Merima Osmanović, Almasa Bečić, Srđan Puhalo i Mirela Biković. Vodila se zanimljiva diskusija o tome kako su ljudi spremni da budu glasni na društvenim mrežama, a sa druge strane nisu spremni da izađu na ulice i da lično i fizičkim prisustvom na događajima i protestima podrže određene inicijative. Sa druge strane imamo veoma aktivne ekološke lokalne inicijative, koje mogu služiti kao primjer za solidarnost.

 • Kako je ne biti glavni grad? Izazovi i dileme provincije“ bio je naziv druge panel diskusije. Koji se animoziteti javljaju između glavnih gradova i provincija i zašto dolazi do različitih doživljavanja provincije i pozitivnih i negativnih, bila su samo neka od pitanja na panel diskusiji u kojoj su učestvovali: Kadrija Hodžić, profesor na Univerzitetu u Tuzli, Emina Žuna, aktivistica, spisateljka i psihologinja, Sarina Bakić, profesorica na FPN-u, Sarajevo, Mirza Mehmedović, profesor na Odsjeku za žurnalistiku, Tuzla, i moderator Boris Balta, direktor Tuzla film festivala.

 • Koliko nam je bitna etničnost u svakodnevnom životu i na ličnom nivou, a koliko se ta situacija mijenja kada se ovo pitanje podigne na nivo kolektiviteta i države, tj. kada je upletena i politika bila je jedna od teza panel diskusije „Ima li multietničnost budućnost?“ na kojoj su učestvovali: Sinan Gudžević, publicista,
  Vehid Šehić, aktivista iz Tuzle, Aida Ćorović, aktivistkinja iz Beograda, a moderator je bio Enes Osmančević, profesor na Univerzitetu u Tuzli.

 • Na kraju je održana panel diskusija pod nazivom „Budućnost ljevice“ čiji učesnici su bili Borko Stefanović, Jasmin Imamović, Sandra Kasunić, Dino Mustafić i moderator Damir Arsenijević. Da li je ljevica u krizi i šta možemo očekivati u budućnosti, zašto nije dovoljno organizovana i zašto pravi previše kompromisa, su samo neka od pitanja na koja su panelisti odgovorili.

  Sve panel diskusije možete pogledati OVDJE!

  Projekat se realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH i USAID-a, kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID Inspire.

  O projektu i festivalu ”Sloboda narodu”

  Festival #SlobodaNarodu simbolizuje slobodni javni prostor, u kom čuvari vatre i slobodne misli imaju priliku da govore i da ih se čuje. Festival afirmiše ljude koji misle drugačije i koji su često Don Kihoti svog vremena. Sadržaj Festivala čine panel diskusije, predavanja, radionice, predstave, izložbe i promocije pisane riječi. Cilj je da doprinese jačanju demokratije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini kroz promociju slobode govora i izražavanja.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,