Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Završen 12. Tuzla Film Festival: Film “Indigo kristal” Luke Mihailovića pobjednik

Preuzmite sliku

Zasjedanjem članova Žirija i donošenjem odluka za najbolji film u kategorijama: dugometražni, kratki, dokumentarni, animirani i future generation short films, završen je 12. Tuzla Film Festival i 25. Međunarodni festival dokumentarnog filma.

Žiri za dugometražni i kratki film koji je radio u sastavu: Dejan Dabić, Mirza Ćatibušić, Maja Lasić i Mirvad Kurić donio je odluku da Vilu Tuzla Film Festivala za najbolji film dodijeli „Indigu Kristal“ reditelja Luke Mihailovića.

 • – Dugometražni film „Indigo Kristal“ nije samo socijalna drama o pripadicima različitih generacija koje odrastaju u teškim vremenima već mnogo više priča o prijateljstvu, ljubavi i prevazilaženju beznađa. Odlična glumačka ekipa i specifična crno-bijela fotografija, uz zanimljiv muzički štimung samo potcrtavaju beskompromisnu priču koja kriminalnom miljeu prilazi mnogo suptilnije i odgovornijeod nekih filmova i serija koje su mu prethodile. Debitantski film Luke Mihailovića, ujedno i njegov diplomski film, nametnuo se u kvalitetom u svojoj kategoriji TFF-a, ukazujući svima u našem regionu da na mladog reditelja uveliko treba računati u budućnosti – pisalo je u obrazloženju Žirija.

  Prema ocjeni Žirija najbolji kratki film je “Sjeverni pol“ režija Marija Apčevska.

 • – U ovom kratkometražnom igranom filmu, iskušenja odrastanja dočarana su upečatljivim filmskim jezikom i sugestivnom atmosferom. U većinskoj koprodukciji čiji je neosilac Sjeverna Makedonija, ukopljeni su autorski doprinosi umjetnika iz različitih zemalja. Veliki broj festivala na kojima je učestvovao i brojne nagrade koje je dobio, ukazuju na to da su univerzalnost poruke i filmskog rukopisa prepoznati širom svijeta – istakao je Žiri.

 • Za dokumentarni i animirani film Žiri je radio u sastavu: Dragan Marinković, Jasmina Čelebić i Zoran Pavljašević, a Vilu TFF-a za najbolji dokumentarac dobio je film „Marija+Toma“ autora: Greta Rauleac, Eluned Zoe Aiano i Alesandra Tatić. Film prikazuje srbijanske umirovljenike Mariju i Tomu koji su se našli u 60-ima, ali oduševljeni su poput tinejdžera, toliko da su izmislili godišnjicu od 15 mjeseci kako bi svoju ljubav proslavili s prijateljima. Film je dio serije koja istražuje estetiku, arhitekturu i identitet gastarbajtera (radnika migranata) diljem Balkana.

  U sklopu 25. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, statua Rudar dodijeljena je filmu: „Dosje Labudović-Nesvrstani“ Mile Turajlić.

 • „Dosje Labudović: Nesvrstani“ je dugometražni dokumentarni film koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, ličnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. Film prati rođenje Pokreta nesvrstanih i pokazuje nam zakulisani svijet u eri ličnosti, politike i obećanja koji su označili treći svijet, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije. Najbolji animirani film je „Y“ Mate Kovač. Prazan papir prikazuje borbu između umjetničke kompozicije i dekompozicije dok se glas pripovjedačice-protagonistice prisjeća svoje burne veze s bivšom djevojkom.

  U kategoriji Future generation short films radio je Žiri: Marijan Vujović, Damir Mahmutović i Igor Toholj i donijeli su odluku da Vila 12. TFF pripadne filmu „Neka bude tiho“ Sare Horvatić iz Hrvatske.

  „Neka bude tiho“ je kratki igrani film koji prati studenticu fotografije Barbaru u pripremi samostalne izložbe fotografija.

  Filmovi koji nisu prikazani u Narodnom pozorištu Tuzla, njih oko 400 moći će se pogledati u narednih mjesec dana besplatno na platformi www.tuzlafilmfestival.com.

  Festival organizira Magic Factory u saradnji sa organizacijama Eventus i Human, a podržali su ga Federalno ministartsvo kulture, sporta i mladih. Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture, sporta i mladih TK, Grad Tuzla, Turistička zajednica Grada Tuzla, JKP Vodovod Tuzla, Centralno grijanje Tuzla, Narodno pozorište, Radio Kameleon i BIT Centar.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,