Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Volonteri-profesori sa “ulice”. Za vrijeme korone pomažu onim najranjivijima

Preuzmite sliku

Popularno

Jasno je da velike kompanije imaju ogromne resurse da pokrenu i provedu razne vrste preventivnih mjera, pruže pomoć donacijama, ali danas želimo da podijelimo sa vama priču grupe mladih profesora koji su odlučili da pozitivno utiču na sredinu u kojoj djeluju i daju svoj doprinos.

Možda finansijski nije velik, no sigurni smo da puno malih doprinosa može dati jedan veliki doprinos društvu u cjelini.

Nepredvidive situacije donose i neočekivane heroje

Kako je zbog korona virusa i vanrednog stanja osobama starije životne dobi zabranjeno i ograničeno kretanje, a da i tada ne bi bili izloženi virusu, grupa mladih profesora njemačkog jezika iz Vokabule pronašla je rješenje.

U ovim vanrednim okolnostima poduzeli su sve mjere zaštite i sigurnosti za svoje profesore, u kratkom vremenu im omogućili nastavak rada od kuće, a stotinama polaznika bezbolni prelazak na online nastavu u virtuelnim učionicama. No, nisu stali samo tu.

 • Oformili su timove u svim gradovima gdje djeluju i svakodnevno posjećuju rizične skupine stanovništva i pomažu im sa nabavkom namirnica, lijekova i drugih nužnih stvari za vrijeme pandemije.

  Cilj im je da pomognu svima kojima je pomoć potrebna, ali i da potaknu druge da učine isto.

  Više od namirnica i lijekova, potrebna im je riječ utjehe

  Starijim i usamljenim osobama pored nabavke namirnica potrebna je i riječ utjehe. Jer ono šta čuju u svakodnevnim TV emisijama i konferencijama ne ulijeva im sigurnost, naprotiv, ulijeva im strah, a topla riječ im može popraviti dan i podsjetiti ih da nisu zaboravljeni i da se ne trebaju toliko brinuti.

  “Ne mislim da je rizik velik koliko je značajno da pomognemo najranjivijima u ovakvim vremenima. Neki se rasplaču na vratima, žele da nam daju nešto zauzvrat, kažu malo je humanih ljudi danas. Naravno, maska i rukavice su uvijek tu, a i bez obzira na to, svaki paket se dezinfikuje.”, kaže Vukadin.

 • Svi zajedno možemo da damo doprinos, ne mora biti veliki, ali jedan mali nekome će sigurno da uljepša dan, ugrije mali stan i ulije nadu da će sve ovo brzo proći.

  Nekome malo znači mnogo

  “Pravi heroji ne nose plašt. Pravi heroji osvajaju naša srca. Beskrajno se zahvaljujem svim našim profesorima i polaznicima koji su odlučili da pomognu drugima!”, kaže Vukadin.

  Možda smo u ovom ubrzanom životu zaboravili na temeljne vrijednosti, a ova situacija i trenutne okolnosti nam samo pokazuju da su solidarnost i briga jedni o drugima primarne i najvažnije.

 • Iako smo svi na neki način pogođeni ovom krizom, neko manje, neko više, sad je više nego ikad potrebno da svi zajedno pokušamo pomoći onima kojima je to najpotrebnije i pokažemo razumijevanje i empatiju. Zahvalnost i radost koju ćete osjetiti nakon pomaganja drugima je najlepša nagrada koju možete da dobijete.

  Jer nekome malo znači mnogo!

  Naši volonteri-profesori će nastaviti da pomažu drugima i zahvaljujemo se svima koji odluče napraviti isto!

  Ostanite kući, ostanite zdravo i skupa širimo pozitivne vibracije! (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje