Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Venecija: Glumac NP Tuzla Adnan Omerović nominovan za najboljeg glumca

Preuzmite sliku

 Film „Najsretniji čovjek na svijetu“ u takmičarskoj kategoriji „Horizonti“ venecijanskog filmskog bijenala nominovan je u kategoriji za najbolji film, dok je glumac Adnan Omerović nominovan za najboljeg glumca, a nominovane su još i scenaristica Elma Tataragić i glumica Jelena Kordić Kuret, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Tuzla.

“Najsretniji čovjek na svijetu“ je koprodukcijsko djelo Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije, Bosne i Hercegovine, a bosanskohercegovački producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba. Scenarij za ovaj film napisala je scenaristica Elma Tataragić, a film je režirala rediteljica Teona S. Mitevska iz Sjeverne Makedonije.

U okviru programa Horizonti bit će dodijeljene nagrade za najbolji film, za najboljeg reditelja ili rediteljicu, za najbolji scenarij, te nagrade za najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Radnja filma se odvija oko susreta Asje (Jelena Kordić Kuret) i Zorana (Adnan Omerović). I dok Asja vjeruje da će upoznati muškarca svog života, ona zapravo upoznaje svog neprijatelja. Zoran na susretu ne traži ljubav, nego oprost za nedjelo koje je napravio tokom rata.

Uloge u filmu „Najsretniji čovjek na svijetu“ ostvarili su i glumci: Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Adnan Omerović je stalni član ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, ali ostvaruje i značajne uloge u domaćoj i svjetskoj filmskoj industriji. Do sada je igrao u mnogim velikim produkcijama, poput „Život je čudo“ Emira Kusturice, „The Prosecutor the Defender the Father and His Son“ Iglike Trifonove, „Papagajka“ Emme Rožanski, „The Confidence Man“ i „Wedding Preparations in the Country“ Kourosa Alaghbanda, „Investiogations of a Dog“ Aleksandre Niemczyk, „Sympathie pour le Diable“ Guillaumea de Fontenaya i drugih.

Venecijansko bijenale se otvara 31. avgusta i trajat će do 11. septembra, a film „Najsretniji čovjek na svijetu“ premijerno će biti prikazan 2. septembra, saopćeno je. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje