Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Večeras počinje 21. TKT Fest: Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Preuzmite sliku

Predstavom ”CABAres CABArei” Zijaha Sokolovića večeras u 20 sati počinje 21. TKT Fest – Dani akademskog teatra u organizaciji Teatar Kabarea Tuzla. Festival traje do 16. decembra.

Prvi dan u 19:30 sati bit će predstavljena i Pozorišno-dokumentarna izložba ”Novi vjesnici TKT festivalskog kruga” profesora Srđana Vukadinovića.

TKT Fest je sada tradicionalna manifestacija, koja ove godine donosi devet predstava. Publika će na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla moći uživati u predstavama iz BiH, Hrvatske i Srbije.

  • Pored predstave koja otvara 21. TKT Fest, bit će prikazane predstave ‘‘Sve to je iz kuće” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, zatim ‘‘Žena iz Porto Pima” u koprodukciji Teatar Fort Forno i Reflektor teatra, potom ”Taximetar’‘ u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kazališta Travnik. Peta predstava koja će se naći na ovogodišnjem Festivalu je ”Gospođica Julija” Pozorišta ”Neretva” iz Konjica, zatim predstava ”Čitač ljudi” Teatra Fort Forno, kao i ”Mala čuda” Teatra Exit.

  • U okviru Festivala bit će i dvije premijere iz Teatra Kabare Tuzla. Prva je na programu 8. decembra, a radi se o predstavi ”Emigranti” u režiji Ivane Petrović, te predstavi za djecu ”Crvenkapica” u režiji Envera Hasića koja će biti izvedena 16. decembra.

    O predstavi ”CABAres CABArei”

    CABAres CABArei” je monodrama ili one man show, u kojem Zijah sam na pozornici progovara o svemu što ga muči i zanima. U predstavi on priča o svojim zgodama, problemima, strahovima i snovima, hrani, običnim stvarima, dok nas istovremeno upozorava da smo zatvoreni u sebe, da živimo tuđe živote i da za naše probleme ipak možda nije kriv neko drugi.

    Sokolović je 2019. godine predstavio i knjigu pod nazivom “CABAres CABArei” koja sadrži tekst predstave koju igra, zajedno s kritikama i dokumentima vezanim za predstavu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje