Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Važan dio historije: Obilježen dan kada su odbranjeni dostojanstvo, multietničnost i sloboda Tuzle (FOTO)

Preuzmite sliku

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježjima na Slanoj Banji danas je u Tuzli obilježena godišnjica početka organiziranog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Tog 4. aprila 1992. godine su odbranjeni dostojanstvo, multietničnost i sloboda ovog grada.

Na današnji dan, prije tačno 26 godina Skupština Opštine Tuzla usvojila je odluku kojom su se pripadnici policije stavili u funkciju odbrane u vojnom smislu sve do zvaničnog formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ovaj datum označen je kao izuzetno značajan za noviju historiju Tuzle, a 26. godišnjica danas je obilježena na prigodan način, polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježjima, te sjednicom Gradskog vijeća Tuzle.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je rekao da je nekadašnja Skupština Opštine imala 100 odbornika koji su dolazili iz osam partija.

“Oni su odluku donijeli jednoglasno, a u to vrijeme niko u drugi u BiH, gradski ili državni parlament nije mogao imati takav politički i međunacionalni konsenzus. Tadašnje političko jedinstvo svih građana pretvorilo se u jedinstvo grada”, izjavio je Immaović.

Bivši načelnik stanice Javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić smatra da je veoma važno da se obilježava 4. april 1992. godine.

Na takav način, naveo je on, može se očuvati multikulturalnost, ali i antifašistička tradicija Tuzle.

“Ovaj datum treba njegovati zbog svoje historijske težine, očuvanja multikulturalnosti ovog grada te kontroverzi koje postoje danas. Danas se trebamo ponositi onim što su u to vrijeme bili Tuzla, njeni građani, MUP, Skupština Opštine i svi oni koji su bili sastavni dio tog perioda”, rekao je Bajrić.

Tokom današnjeg obilježavanja još jednom je potcrtano da se veća pažnja mora posvećivati ovom značajnom datumu koji ne smije pasti u zaborav. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje