Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uoči performansa “Cvijet istine i nade”: Na Trgu Slobode postvljena 8372 tabuta, započelo čitanje imena ubijenih u srebreničkom genocidu

Preuzmite sliku

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, danas će na Trgu slobode u Tuzli biti upriličen perfomans “Cvijet istine i nade“., manifestacija kroz koju će umjetnici različitih profila poslati u svijet poruku o istini o počinjenom genocidu u Srebrenici, ali i nadi u pravdu i pravedniju budućnost. 

Povodom današnjeg performansa učenici Behram-begove medrese u Tuzli, kao i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli započeli su pripreme redanja 8372 mini tabuta pred performans čija centralna manifestacija počinje u 18 sati.

“Performans prati izlaganje 8.372 mini tabuta koji simboliziraju broj ubijenih Bošnjaka 11. jula 1995. godine. Planirano je da od osam sati budu izloženi mini tabuti, a od 11 sati slijedi čitanje imena ubijenih 8.372 Bošnjaka”, rekao je predsjednik Udruženja “Moja adresa Srebrenica“ Nermin Alivuković.

Pozvao je građane Podrinja i Tuzle da prisustvuju performansu koji će biti izveden po prvi put. Cilj ovog događaja je, naglašava on, da se sačuva kultura sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Cvijet istine i nade“ realizuje se u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli, Akademijom dramske umjetnosti, Filozofskim fakultetom i Bosanskim kulturnim centrom u Tuzli. (Foto: Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje