Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UNTZ: Naredne godine kreće gradnja Kampusa, generacijskog projekta vrijednog oko 300 miliona KM

Preuzmite sliku

Tokom naredne godine krenut će se sa izgradnjom Kampusa UNTZ.

Projekat čija izgradnja će trajati nekoliko godina, u konačnici će koštati oko 300 miliona KM.

Premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić smatra da je to jedan generacijski projekat i da će kampus biti generator razvoja kantona. Za prvu fazu radova Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je 4 miliona maraka, a kreditom Razvojne banke osigurano je dodatnih 10 miliona. Za sveukupnu prvu faze radova potrebno je oko 60 miliona KM.

“Mislim da treba u glavi stvoriti viziju svako od nas šta znači Kampus i šta bi mogao značiti kao tačka razvoja, ne samo Tuzle, cijelog Tuzlanskog kantona, cijele regije, tačka gdje će nauka i znanje dobiti primat”, istakao je Halilagić.

Ahmed Omerović, kantonalni Ministar obrazovanja i nauke kazao je da je Kampus rezultat sinhronizovane saradnje Kantona, Univerziteta i grada Tuzle.

“Ja bih istakao jednu stvar koja je po meni značajna, a to je da nakon što smo ove aktivnosti pokrenuli, da javnost, da zaposlenici na Univerzitetu vjeruju da ovaj projekat ide pravim putem i da ide brzo”, riječi su Omerovića.

Rektorica Univerziteta u Tuzli, Nermina Hadžigrahić podsjetila je da je Kampus jedinstven infrastrukturni projekat kakvog nema u Bosni i Hercegovini, a ni u regiji. Ipak, veliki problem je smanjen broj studenata na Univerzitetu u Tuzl.

S tim u vezi, prema riječima rektorice donesen je Program mjera internacionalizacije Univerziteta.

“Imamo zaista veliki broj upita studenata sa strane koji žele svoje studiranje započeti na Univerzitetu u Tuzli. Program mjera za internacionalizaciju smo usvojili, te smo već krenuli u njegovu realizaciju. Naš cilj je da ponudimo studijske programe na engleskom jeziku na studijskim programima na kojima imamo iskazan interes i već su licencirana dva studijska programa na engleskom jeziku na drugom ciklusu studija na Pravnom i Ekonomskom fakultetu”, poručila je Hadžigrahić.

Realizacija konkretnih aktivnosti na izgranji Kampusa Univerziteta u Tuzli počela je sredinom prošle godine. Sve planirane aktivnosti za ovu godinu su na vrijeme realizovane kazao je profesor Damir Zenunović, voditelj operativnog tima za razvoj kampusa. Za prva četiri fakulteta izdata je urbanistička saglasnost, a paralelno se priprema i tender za izvođenje prvog objekta.

Plan je u naredne tri godine, odnosno do 50. godišnjice Univerziteta u Tuzli završiti prvu fazu izgradnje Kampusa.

S tim u vezi, danas je upriličena prezentacija provedenih aktivnosti za ovu godinu i najava narednih, koje će biti realizovane tokom 2024. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje