Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla: Uređenjem Klinike za interne bolesti nastavljen rad na poboljšanju uslova rada osoblja i boravka pacijenata

Preuzmite sliku

U povodu završenih radova na implementaciji mjera energetske efikasnosti na Klinici za interne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas je održana svečana ceremonija i prijem za investitore, izvođače i nadzorni odbor na projektu.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. med. sc. Šekib Umihanić se zahvalio svim prisutnim koji su dali doprinos u realizaciji navedenog projekta.

Prema njegovim riječima, Univerzitetski klinički centar Tuzla nastavlja sa implementacijom razvojnih projekata u cilju unapređenja uslova rada zdravstvenog osoblja, ali i boravka pacijenata.

 • “U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla paralelno na više strana se odvijaju radne aktivnosti u svrhu unapređenja uslova rada zdravstvenog osoblja, ali i boravka pacijenata. Danas prisustvujemo za nas svečanom trenutku obilježavanja završetka radova po projektu energetske efikasnosti na objektu Klinike za interne bolesti koji je implementiran u okviru projekta Svjetske banke „Energetska učinkovitost u BiH“. Za realizaciju ovog projekta bilo je nadležno Federalno ministarstvo prostornog uređenja putem Implementacijske jedinice projekta za Federaciju BiH, te koristim priliku još jednom javno se zahvaliti našim partnerima uz čiju pomoć smo realizovali ovaj projekat na koji smo danas jako ponosni”, istakao je direktor Umihanić.

  Svečanosti je prisustvovao i savjetnika federalnog ministra prostornog uređenja, Goran Lulić koji je istakao zahvalnost menadžmentu i zaposlenicima UKC Tuzla na kooperativnosti i saradnji. “Ovo je jedan u nizu projekata koje Federalno ministarstvo provodi na planu energijske efikasnosti, tačnije ovaj projekat je jedan o najvećih pojedinačnih projekata koji je uvećan značajnim sredstvima Svjetske banke. Radi se o grant sredstvima što pokazuje opredijeljenost Vlade FBiH da investira u kvalitet pružanja zdravstvene zaštite na području TK. Obnova je izvršena po svim europskim standardima u ovoj oblasti i želim se zahvaliti i organima nadzora i izvođenja radova na izuzetnom poslu i brzini realizacije ovog projekta“, istakao je Lulić.

  Uz predsjednika Skupštine TK, svečanosti su prisustvovali i premijer TK i resorne ministrice zdravstva i prostornog uređenja i okoliša.

  Premijer TK, Irfan Halilagić je istakao da je Vlada Tuzlanskog kantona dala podršku realizaciji ovog projekta, te da nastavlja ulagati u razvoj Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

  “Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklih 18 mjeseci osigurala ukupno 20 miliona KM samo za finansiranje projekata na UKC Tuzla. Pokrenuli smo procedure izgradnje Odjeljenja za dječiju i adoloscentru psihijatriju, adaptaciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo, kao i Klinike za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata, te nabavku velikog broja medicinske opreme. Tome treba dodati i povećanja plaća i poboljšanje materijalnog statusa ljekara i drugog osoblja. Drago nam je da je takvu viziju razvoja prepoznalo i Federalno ministarstvo i odlučilo pomoći nam na putu da Univerzitetski klinički centar vratimo na mjesto koje mu po svemu i pripada, a to je mjesto lidera u pružanju medicinskih usluga sekundarnog i tercijarnog nivoa, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu. U tom smislu zadovoljstvo i kvalitetan boravak pacijenata u Kliničkom centru nam je veoma važan i značajno nam doprinosi na tom putu“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje