Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla upriličio prijem za predstavnike Fondacije „Mentalno zdravlje za sve“

Preuzmite sliku

Direktor JZU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Šekib Umihanić upriličio je prijem za predstavnike Fondacije „Mentalno zdravlje za sve“.

Povod za sastanak je bio izvještaj o implementaciji projekta za formiranje Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju.

Izet Pajević, neuropsihijatar, subspecijalista kliničke psihijatrije i psihoterapije i direktor Fondacije “Mentalno zdravlje za sve” je istakao da je ideja za formiranje Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju nastala još 1994. godine, te da je Fondacija osnovana sa ciljem prikupljanja potrebnih sredstva za tu namjenu. Od dijela prikupljenih sredstava uradili su projekat adaptacije zgrade koja se nalazi pored objekta Klinike za psihijatriju i trenutno su pri završetku izvođačkih radova.

Uz prof. dr. Pajevića sastanku je prisustvovao i prof. dr. Mevludin Hasanović, prim.neuropsihijatar, predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Mentalno zdravlje za sve”.

Tokom razgovora prof. dr. Hasanović je istakao da uspostavljanjem jedne moderne ustanove za potrebe najosjetljive populaciji omogućila bi se pravovremena i adekvatna pomoć što se do sada neopravdano izbjegavalo iz straha od stigmatizacije i neuslovnog tretmana, čime se produžavala patnja djeteta i disfunkcionalnost porodice.

Direktor Umihanić je istakao da ovaj projekat pretstavlja kapitalnu investiciju koja utiče na poboljšanje društvenog standarda najvulerabilnijeg dijela populacije i višestruko ostvaruje javne interese, a Klinika za psihijatriju ima educiran kadar koji može odgovoriti potrebama u radu sa djecom i adolescentima.

Podršku u realizaciji projekta adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju JZU UKC Tuzla pružila je i Vlada TK koja je iz budžeta za tu namjenu izdvojila 300.000 KM.

Tokom sastanka razgovaralo se i o naučnom radu tuzlanskih psihijatara koji je dobio prestižnu nagradu austrijskog udruženja za dječiju i adolescentnu psihijatriju.

Naučni rad “Bosanska ratna siročad – Mentalno zdravlje u poslijeratnom vremenu” objavljen je u julu 2023. god u prestižnom američkom stručnom časopisu “Journal of Neurological and Mental disorders”, jednom od časopisa iz oblasti neurologije i psihijatrije sa najdužom tradicijom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj rad bazira se na podacima iz doktorske disertacije prof. dr. Nermine Kravić pod mentorstvom prof. dr. Pajević Izeta, a objavljivanje članka nastalo je zajedničkom saradnjom psihijatara iz Bosne i Hercegovine, Austrije i Španije.

Veliki doprinos u izradi rada svojom stručnošću dala je prof. dr. Kanita Dervić, koja radi na Medicinskom fakuletetu Univerziteta u Beču, Austrija.

Rad je predložen za godišnju nagradu ”Ernst Berg” iz oblasti socijalne psihijatrije koju dodjeluje Udruženje dječijih i adolescentnih psihijatara u Austriji. U martu mjesecu tekuće godine rad je i nagrađen prvom nagradom kao jedan od dva najbolja članka objavljena u 2023. godini.

Navedeni članak ima dvostruku vrijednost; predstavlja nastojanje da se objektivnim , naučnim metodološkim postupcima napravi procjena psiholoških posljedica koju je rat ostavio na mlade naraštaje. Takođe, značaj ovog rada je što je okupio domaće i psihijatre koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a sada su uspješni u svijetu i žele svojim iskustvom i stručnošću pomoći naučni progres u Bosni i Hercegovini. To je primjer dobre saradnje domaćih i eksperata koji sada žive i rade u inostranstvu sa ciljem poboljšanja kvaliteta, stručnog i naučnog unapređenja i razmjene znanja i iskustava.

Dodjela nagrade obivit će se 25. 4. 2024.god u mjestu Pöllau bei Hartberg, Austrija na Generalnoj skupštini Udruženja dječijih i adolescentnih psihijatara Austrije.

Dodjeli nagrade prisustvovat će prvi autor članka prof. dr. Nermina Kravić, gdje će predstaviti rad, prezentirati našu zemlju i zahvaliti stručnom odboru Udruženja.

Direktor UKC Tuzla, prof. dr. Umihanić je istakao zadovoljstvo prezetiranim postignućima i čestitao na osvojenoj nagradi.

Predstavnici Fondacije “Mentalno zdravlje za sve” ovu priliku su iskoristili da kao članovi Udruženja psihijatara u BiH najave i održavanje stručnog skupa koji će se održati u Tuzli od 26. do 28. septembra 2024.godine, na temu “Tretman poremećaja ličnosti kod djece i adolescenata”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje