Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla: Operativni tim Klinike za ortopediju i traumatologiju izveo rijedak operativni zahvat

Preuzmite sliku

Operativni tim Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla izveo je operativni zahvat proximalnog dijela lijeve nadkoljenice, zbog epifiziolize ili poskliza proximalne epifize nadkoljenice kod 14-godišnjeg dječaka.

Kako je istakao operator, prim. dr. Nedim Smajić, šef Odjeljenja dječije ortopedije, stanje zbog kojeg je pacijent operisan je rijetko i javlja se u procentu 10:100 000 adolescenata dobi od 10 do 17 godina, češće kod dječaka, adipozogenitalne konsitucije i povećane tjelesne težine.

 • “U pitanju je poremećaj epifize koji dovodi do klizanja metafize prema naprijed i gore, u odnosu na epifizu koja ostaje u acetabulumu. Nastaje zbog djelovanja mehaničkih sila na promjenjenu zonu rasta, a čija je struktura već prije narušena, najčešće zbog hormonalnog disbalansa. Stanje se manifestuje bolom, ograničenom pokretljivošću i skraćenjem extremiteta”, pojašnjava prim. dr. Smajić i dodaje da je izbor terapije za epifiziolizu operacija bedrene kosti.

  Pomenuti operativni zahvat rijetko se izvodi u zdravstvenim centrima u Bosni i Hercegovini.

  Prim. dr. Smajić je istakao da je uobičajno da se nakon manuelnog povlačenja pri pokušaju vraćanja epifize na njeno mjesto učini stabilizacija sa jednim vijkom što nosi rizik od oštećenja epifize u vidu nekroze i hondrolize zbog oštećenja krvnih sudova koji ishranjuju epifizu. “Operacija je podrazumjevala osteotomiju ili presjecanje kosti u trohanternoj regiji pod određenim uglovima i u dvije ravni, a u cilju vraćanja epifize na poziciju prije smicanja, bez manipulacija koje ugrožavaju vaskularizaciju i moguće oštećenje epifize”, kazao je dr. Smajić i pojasnio da su ovakvim pristupom opisane komplikacije svedene na minimum.

  Prema proceduri, pristup ovakvom operativnom zahvatu zahtjevao je temeljnu preoperativnu pripremu, tačno mjerenje uglova pod kojima se presjeca kost u dvije ravni kako bi se nakon fiksiranja pločom presječenih dijelova kosti dobila pozicija gornjeg dijela nadkoljenice i odnos zglobnih tijela kuka koji ne bi izazvali poremećaj hoda, deformitet nakon zarastanja i osjećaj boli.

  Nakon opsežne pripreme operativni tim kojeg su činli: prim. mr. med. sci. Nedim Smajić, dr. Mahmut Lelić specijalista ortopedije, dr Mirza Mešanović specijalizant ortopedije, anesteziolog dr. Izmir Sijerčić, instrumentarka Jasna Divković i anestetičar Nurdin Salkanović, uspješno su izveli operativni zahvat, saopćila je Služba za informisanje UKC-a Tuzla.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje