Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

UKC Tuzla: Hiruški tim izveo jedan od najzahtijevnijih resekcijskih zahvata na plućima

Preuzmite sliku

U uslovima aktuelne pandemije korona virusa, Odjeljenje za hirurgiju pluća Klinike za hirurgiju UKC Tuzla nastavlja postizati zavidne rezultate implementiranjem minimalno invazivnih procedura. Hiruški tim, na čelu sa dr. Nerminom Mušanovićem, mr. med. sc. izveo je jedan od tehnički najzahtijevnijih resekcijskih zahvata na plućima, tzv. uniportal videoasistiranu bilobektomiju desnog pluća.

Inače, uniportna videoasistirana torakoskopska hirurgija (VATS) je minimalno invazivna hirurška procedura koja omogućava pregled struktura i organa u unutrašnjosti grudnog koša, a po potrebi i hirurške interevencije na tim organima. Slika unutrašnjosti grudnog koša dobija se uz pomoć torakoskopa, odnosno specijalnog hirurškog instrumenta sa izvorom svetlosti i video kamerom na vrhu. Procedura se izvodi kroz minimalnu hirušku ranu, i u odnosu na klasične hirurške pristupe ima brojne prednosti.

Kako je pojasnio dr. Mušanović operativni zahvat je uspješno izveden u jednom aktu kroz mali rez od 4 do 5 cm, gdje se na zidu desnog prsišta, od ukupno tri lobusa (dijela) desnog pluća, odstranju dva, zbog tumora koji je prethodno tretiran hemoterapijom. Postoperativni tok protiče uredno, bez komplikacija i pacijent je stabilnog zdravstvenog stanja.

Dr. Mušanović je također najavio da će nastavkom dobre saradnje unutar hiruškog tima kojeg sačinjavaju doc. dr. Nusret Ramic, dr. Nermin Mušanović, mr. med. sc., dr. Amar Kešetović i anesteziolog dr. Šuhreta Alić, a uz svesrdnu pomoć i asistenciju instrumentara, anestetičara i medicinskih sestara, na Odjeljenju za hirurgiju pluća biti nastavljeni inovativni pristupi iz područja minimalno invazivne, ali i otvorene hirurgije grudnog koša.

Na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla od 2016. godine uvedena je VATS metoda Uniportal videoasistirane torakoskopske hirurgije, a od marta 2019. godine ljekari ove klinike izvode je samostalno. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,