Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje Roma ‘Euro Rom’ Tuzla implementira tri trogodišnja projekta

Preuzmite sliku

Udruženju Roma “Euro Rom” Tuzla su odobrena tri trogodišnja projekta u vrijednosti oko 1.000.000 KM, koje finansira Evropska unija (EU) i Romski obrazovni fond (REF), a koji se realizuju u okviru regionalnog projekta Regionalna akcija EU za obrazovanje Roma: Povećana obrazovna podrška i mogućnosti za romske učenike na Zapadnom Balkanu i Turskoj (RARE), faza II.

– Udruženje Roma ”Euro Rom” Tuzla je prepoznata organizacija kao veoma pouzdan partner Evropske unije i Romskog obrazovnog fonda, tako da smo jedino udruženje, odnosno zemlja od svih podržanih zemalja na Zapadnom Balkanu i Turskoj (RARE), faza II, dobili podršku da realizujemo četiri nivoa obrazovanja – navode iz ovog udruženja.

To podrazumijeva podršku romskoj djeci u predškolskom i osnovnom obrazovanju i njihovim roditeljima na području Tuzlanskog kantona, a projekat je usmjeren na rani rast i razvoj djece u dobi od tri do šest godina, kao i na učenike/ce koji pohađaju prve i druge razrede u gradovima Tuzla i Živinice, u cilju što kvalitetnije promocije, pripreme za upis u obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja, povećanog broja upisa romske djece u osnovne škole u Gradovima Tuzla i Živinice, u prve i druge razrede, te povećanog broja romskih roditelja koji će imati aktivnu ulogu u obrazovanju svoje djece.

Također, tu je i podrška romskim učenicima srednjih škola kroz stipendije, mentorstvo i tutorstvo na području Tuzlanskog kantona, a projekt je namijenjen za 60 učenika/ca romske nacionalnosti koji pohađaju srednje škole u školskoj 2023/2024. godini na području Tuzlanskog kantona, kroz finansijsku podršku/stipendije, mentorstvo, tutorstvo, treninge, prelazak na viši nivo obrazovanja, kao i posredovanje u zaposlenju.

Podrška se odnosi i na povećanje pristupa i učešća romskih studenata u BiH u visokom obrazovanju i tranziciji na tržište rada, a projekt je namijenjen za 40 studenata/ica romske nacionalnosti koji su redovno upisani na akreditovane fakultete/univerzitete na području cijele BiH u akademskoj 2023/24 godini, kroz finansijsku podršku/stipendije, mentorstvo, treninge, prelazak na viši nivo obrazovanja, kao i posredovanje u zaposlenju.

– Za sva tri projekta smo potpisali Memorandum o saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, koji nam nesebično pružaju podršku u inkluziji što se tiče obrazovanja Roma/kinja. Shodno bogatom dugogodišnjem iskustvu koje posjeduje Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla, prepoznatljivosti i ono što je najključnije uspješnosti u domenu ostvarivanja prava na obrazovanje Roma/kinja, imamo dobre rezultate kroz niz realizovanih projekata do sada, podrškom Evropske unije, Romskog obrazovnog fonda, i drugih donatora, tako da danas na području Tuzlanskog kantona nemamo niti jednog Roma/kinju koji se ne obrazuje. U toku obrazovanja im želimo biti “vjetar u leđa”, pružiti mogućnost da bez problema upisuju obavezni vid predškolskog obrazovanja, osnovne i srednje škole, da upisuju fakultete/univerzitete i da imaju jednake mogućnosti za zaposlenje kao i svi drugi narodi – navode iz Udruženja Roma „Euro Rom“ Tuzla.

U saopćenju su dodali da su raspisani konkursi za stipendije za srednjoškolce sa područja Tuzlanskog kantona i za studente sa područja cijele BiH romske nacionalnosti 29. januara, a rok za prijavu je do 15. februara ove godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje