Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje “BH Crafts” organizovalo radionicu promovisanja ručnih radova koji su važan dio kulturnog naslijeđa

Preuzmite sliku

Na području granice između Srbije i Bosne i Hercegovine, na teritoriji od 18 opština i gradova, dvije nevladine organizacije iz Srbije, Etno Mreža i Naled, i jedna iz BiH – Bosanski ručni radovi, uz finansijsku podršku Evropske unije, provode projekat “Zajedno za kulturni turizam.”

Glavni cilj projekta je ekonomsko osnaživanje žena koje žive na tim područjima, putem različitih prilagođenih obuka, s ciljem poboljšavanja njihovih vještina.

Danas su u centru Erazmo u Tuzli upriličene su projektne aktivnosti na kojima će oko 30 učesnica u sklopu radionica imati priliku predstaviti i promovisati svoje novostvorene proizvode u lokalnim turističkim organizacijama gdje će uz međusobno druženje razmijeniti znanja i iskustva.

  • “Ovo je radionica tehnike društvenog rada, jedno od četiri planirane i tri organizovane radionice u sklopu projekta “Zajedno za kulturni turizam” koji organizujemo zajedno sa PR partnerskim organizacijama Srbije. Cilj projekta je da okupi žene iz Srbije i Bosne i Hercegovine, određenih područja koje se bave i vješte su u tehnikama ručnog rada kako bi se kroz međusobna druženja, radionice, okrugle stolove razmijenila znanja i iskustva, a konačan rezultat, najvidljiviji dio rezultata ovog projekta su zajednički osmišljeni proizvodi koji će nadam se naći svoje mjesto na tržištu Evrope i šire”, kazala je Lejla Radončić, izvršna direktorica organizacije bosanske rukotvorine “BH Crafts”.

  • Radončić je napomenula da će u Tuzli biti organizovana kolonija ručnog rada, gosti su iz Srbije.

    “Sa strane Bosne i Hercegovine trideset žena je uključeno u projekat i isto toliko sa strane Srbije. U Tuzli će tokom maja biti organizovana četverodnevna kolonija ručnog rada na koju dolaze gosti iz Srbije. Jedan dan je diplomatski dan za goste iz diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, struktura vlasti. Pokušavamo ne samo da umrežimo žene, ne samo da razvijemo i unaprijedimo znanje i vještinu u njihovim tehnikama ručnog rada, nego i da podignemo svijest šire javnosti koliko je važno da mi uključivanjem žena, pružanjem mogućnosti, korištenjem tehnika koje su prirodan dio njih stiču sredstva, namiću prihode, a na taj način spašavamo da te tehnike ručnog rada koji su važan dio kulturnog naslijeđa BiH ne padnu u zaborav”, zaključila je Lejla Radončić.

  • Jedna od trideset učesnica radionice kazala je šta za nju predstavlja projekat i da li izrada ručnih radova iziskuje puno odricanja.

    “Ja sam penzioner i od ovog projekta duplo zaradim. Projekat koji mi definitivno popravi budžet. Naravno, lijepo se družimo, putujemo i uživamo u onome što volimo. Ne iziskuje puno odricanja jer se to voli. Ovo je jednostavno odmor za dušu”, kazala je Suada Rahman, učesnica radionice koja dolazi iz Sarajeva. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje