Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Učenici osnovnih škola u Slavinovićima i lokalna vlast ujedinjeni u rješavanju komunalnih problema

Preuzmite sliku

Učenici Richmond Park Međunarodne škole Tuzla, Osnovne škole Slavinovići i Mjesna zajednica Slavinovići pokrenuli su inicijativu sa prijedlogom rješenja problema saobraćajne infrastrukture radi veće sigurnosti svih građana.

 • Naime, stanovnici ovog naselja u dijelu ulice Slavinovićkog odreda 1992. od mosta na rijeci Jali do Tuševa, svakodnevno prolaze dionicom koja je neuslovna i opasna za kretanje, kako pješaka tako i vozača.

 • Ulica na ovom dijelu je veoma uska sa oštrom i nepreglednom krivinom, sa više udarnih rupa na kolovozu koje je skoro nemoguće zaobići bez posljedica po sigurnost vozača i pješaka. Na ovoj dionici uskog kolovoza ne postoji pješačka staza (trotoar) za sigurno kretanje pješaka, zbog čega su učenici i građani koji se kreću ovom ulicom svakodnevno izloženi opasnosti od saobraćajnih nesreća, koje su veoma česte na ovom dijelu puta.

 • Kako bi pomogli i podstakli rješavanje ovog, već dugo godina izraženog problema, učenici ove dvije škole uz podršku mjesne zajednice iznijeli su konkretne prijedloge kako ovaj problem riješiti:

  1. Na dijelu puta od Policijske stanice Istok do Richmond Park School Tuzla što prije izgraditi pješačku stazu (trotoar) kako bi se učenici na ovoj veoma opasnoj dionici mogli sigurno kretati,

  2. Na ovoj dionici što je moguće prije sanirati udarne rupe na kolovozu kako ih vozači ne bi morali obilaziti i ugrožavati pješake,

  3. Na raskrsnici kod Richmond Park School Tuzla postaviti odgovarajuće ogledalo, kako bi vozači imali bolju preglednost, čime bi se povećala i sigurnost,

  4. Pored obje škole postaviti odgovarajuće saobraćajne znakove i upozorenja da je u blizini škola i označiti pješačke prelaze sa usporivačima brzine.

  Ova inicijativa iznesena je na posjednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla gdje je dobila podršku gradskih vijećnika i gradske administracije.

 • S tim u vezi poduzete su određene mjere na snimanju terena i pronalasku najboljeg rješenja. S obzirom na ozbiljnost problema i opasnosti koje iz njega proizilaze očekivati je da će on u što skorije vrijeme biti na adekvatan način riješen, na zadaovoljstvo svih građana naselja Slavinivići koji ovaj dio puta koriste, navodi se u saopćenju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje