Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli upriličen svečani Božićni koncert

Preuzmite sliku

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli su večeras  upriličili tradicionalni Božićni koncert u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” u Tuzli.

Kako ranijih godina, kada su u Tuzli gostovali poznati sastavi, orkestri, solo i operni pjevači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, tako i ove godine upriličena je istinska muzička poslastica za sve prijatelje, goste i sugrađane.

Na repertoaru članova Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka večeras su se našle skladbe hrvatskih i svjetskih skladatelja različitih stilskih obilježja te obrade folklornih i popularnih pjesama, a cappella ili uz instrumentalnu pratnju.

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ osnovano je 1876. godine i jedno je od najstarijih amaterskih pjevačkih društava u Republici Hrvatskoj. Mješoviti zbor danas broji oko 50 aktivnih članova.

Umjetničko vodstvo od 1996. čine dirigentica Valerija Fischbach te kodirigentica Ozana Tomić i Lidija Neznanović, a klavirski korepetitor je Igor Rončević.

Ostvaren je i niz projekata u suradnji sa simfonijskim orkestrima, zborovima i solistima: Requiem W. A. Mozarta i G. Verdija, IX. simfonija L. van Beethovena, Messiah G. F. Handela.

“Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” zahvaljujući pozivu Hrvatskog kulturnog društva ,,Napredak” Tuzla, ima čast i zadovoljstvo predstaviti se po prvi put tuzlanskoj publici, a ujedno i ostvariti svoje prvo gostovanje u Bosni i Hercegovini. Predstavljanje Društva, ali i hrvatske kulture i kulture grada Osijeka, kao i jačanje odnosa dvaju prijateljskih gradova ciljevi su večerašnjeg gostovanja te zahvaljujemo svima koji su došli na svečani Božićni koncert ”, kazala je dirigentica Valerija Fischbach za Hrvatski Glasnik. (Foto: Blicko Junior)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,