Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli otvorena izložba za slijepe i slabovidne osobe

Preuzmite sliku

U Muzeju Istočne Bosne u Tuzli danas je otvorena izložba posebno namijenjena slijepim i slabovidnim osobama, gdje će posjetioci moći da iskuse muzej svojim dodirom uz stručno vođenje kustosa.

Posjetioci će moći upoznati između 20 i 25 eksponata iz umjetničkog fundusa.

“Posebno smo ih napravili sa Brajlovim pismom da oni mogu to pogledati, također je tu i vodič kojeg oni mogu da slušaju i čuju opis onoga što dodiruju. Ovo je sve u cilju dugoročnog plana, a to je da se kompletna postavka muzeja osposobi za sve one koji imaju drugačije potrebe“, izjavio je Ljubiša Veljković, direktor Muzeja Istočne Bosne.

Ova izložba je otvorena povodom 15. oktobra – Svjetskog dana bijelog štapa. Cilj rukovodstva Muzeja Istočne Bosne je da svaka osoba, bez obzira na invaliditet, može doći posjetiti muzej i uživati u onome što nudi.

“Slijepe osobe taktilno doživljavaju stvari koje osobe koje vide doživljavaju čulom vida. Ja sam svaki od eksponata koji sam imala priliku pogledati doživjela na različiti način i stvorila sebi sliku kako izgledaju”, izjavila je Feni Tifa Tučić, predsjednica Udruženja građana oštećenog vida iz Tuzle.

Procjena je da u BiH trenutno imamo između dvije i tri hiljade slijepih i visoko slabovidnih osoba. Izložba će biti otvorena do 1. novembra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje