Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli otvorena izložba crteža i portreta Zdravka Novaka Paljića

Preuzmite sliku

„Forma, boja, džez i ja“ naziv je izložbe crteža i portreta akademskog slikara grafičara Zdravka Novaka Paljića, koje je otvorena u Galerijskom prostoru Srpskog prosvetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Tuzli.

Autor izložbe je zahvalio prisutnima na dolasku, podršci, ali je ukazao i na potrebu veće brige o kulturnom naslijeđu.

Zdravko Novak Paljić rođen je 1. aprila 1934. godine u Tuzli. Ljubav, zainteresovanost i talenat za slikanjem odvode ga na Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, koju završava 1964.godine. Studirajući bavio se intenzivno džez muzikom. Svira saksofon i flautu što ga dovodi za stalnog člana ansambla Radio-televizije Beograd. Po povratku u Tuzlu radi kao likovni pedagog, a zatim u kombinatu Sodaso kao dizajner. Osim muzike i likovnog izraza, Novaka je ispunjavala i vodila ljubav prema tenisu.

Dobitnik je Republičke nagrade Collegium Artisticum, plakete SD „Sloboda“ Tuzla za zasluge u afirmaciji sporta, plakete Grada Tuzle. Imao je na 20 samostalnih i više od 120 kolektivnih izložbi.

Ovom izložbom Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli obilježilo je 120 godina postojanja, saopćili su organizatori.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,