Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli otvoren prvi kafić u kojem rade osobe sa Down sindromom

Preuzmite sliku

U Turalibegovoj ulici u Tuzli danas je otvoren ugostiteljski objekat „Klub Zmajevo srce“ u kojem su radno angažovane osobe sa Down sindromom i drugim invaliditetima.

Čast da presijeku vrpcu prije otvaranja imali su Irmela Peranović i Saša Šunjka, koji će raditi na poslovima konobara.

„Konačno je došao i ovaj dan. Presretan sam! Radio sam i prošle godine kao konobar, a radit ću i ove. Od zarađenog novca sebi ću kupiti bazen“, s ushićenjem govori Saša Šunjka, koji zbog rada u kafiću neće ići s roditeljima na more.

Irmela Peranović je osvajačica zlatne i srebrne medalje u plivanju na Specijalnim olimpijadama, ali u iščekivanju otvaranja kafića, priznaje, da je uhvatila trema.

 • „Radila sam i prije, ali sada se odlično osjećam jer je otvoren kafić u kojem ćemo raditi svaki da. Pozivam građane Tuzle na kafu, sok, tortu…“, kaže Irmela Peranović.

  Roditelji su skrivali suze, ali ne i sreću zbog posla koji će raditi njihova djeca.

  „Moj sin Ajdin voli ovaj posao i izuzetno se obradovao. Nadam se da će građani Tuzle i svi drugi podržati ovaj projekat i da će se on održati“, kaže Ajdinova majka Edita Husičić.

 • San djece sa Down sindromom postao je realnost zahvaljujući podršci institucija, udruženja, ali i radu Omera Isovića, predsjednika Udruženja „Zmajevo srce“.

  „Imamo pet plaćenih kirija zahvaljujući udruženju Pomozi.ba. Od Vlade TK smo dobili obećanje za nabavku namještaja. Podržala nas je Skupština TK, mnogi privrednici… Ovo je uistinu lijepa priča. Prošle godine smo radili projekat socijalizacije koji se pokazao veoma uspješnim. Roditelji su bili zainteresovani da priču nastavimo, a upravo emocije koje možete vidjeti, pa i osjetiti, su najbolji svjedok da smo uradili dobru stvar“, kaže Omer Isović.

 • Objekat „Klub Zmajevo srce“ nije isključivo humanitarnog karaktera. Radi kao i svi drugi ugostiteljski objekti s ciljem da uposlenici zarade plate, ali i da razvijaju interakciju i druženje sa svojim mušterijama.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje