Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli održana vježba o prvoj pomoći i zaštiti u vanrednim situacijama

Preuzmite sliku

Crveni križ grada Tuzle, u saradnji s drugim službama zaštite i spašavanja, uz podršku Gradskog štaba civilne zaštite Grada Tuzle, organizovao masovnu edukativno-pokaznu vježbu u povodu Svjetskog dana prve pomoći.

Na ovoj značajnoj manifestaciji, šest službi zaštite i spašavanja Grada Tuzle udružilo je snage kako bi educirali građane o pravilnom djelovanju u vanrednim situacijama.

Grad Tuzla, zajedno sa drugim subjektima u sistemu zaštite i spašavanja, ulaže značajne napore kako bi osvijestio građane i obučio ih za djelovanje u nepredviđenim okolnostima. Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, prisustvujući vježbi koja se odvijala na prostoru “Atrija” u Mjesnoj zajednici Slatina, kazao je:

”Veoma je značajno što Civilna zaštita Grada Tuzle u saradnji sa jedinicama spašavanja i zaštite redovno provodi pokazne vježbe kako bi pokazali svoju utreniranost, spremnost i stručnost. S druge strane, kako bi približili našim građanima na koji način oni funkcionišu i rade, jer građani treba da budu podučeni, da znaju šta i kakve mjere mogu poduzeti u slučaju bilo koje nesreće. Što više znaju i što su više informisani, to će dovesti do većeg spašavanja života u slučaju neke nepogode. Zemljotres je danas pokazna vježba. Nedavno smo bili svjedoci učešća naših pripadnika Gorske službe spašavanja i pripadnika Vatrogasne jedinice u Turskoj koji su pomagali građankama i građanima Turske u spašavanju života unesrećenih gdje je pokazana spremnost dokazivanja na terenu.”

Tokom vježbe scenski je prikazana prirodna nesreća “zemljotres”, a ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice, Mješovite specijalizovane jedinice za hitne intervencije Grada Tuzle, Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja, Gorske službe spašavanja, Službe radio amatera, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Policijske uprave Tuzla i Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa grada Tuzle su izvele impresivnu vježbu spašavanja “nastradalih” i otklanjanja posljedica nesreće. U vježbi su učestvovali i učenici osnovnih i srednjih tuzlanskih škola s ciljem upoznavanja sa mjerama i postupcima u slučaju masovne prirodne ili neke druge nesreće.

Ovakve vježbe pružaju odličnu priliku mladim sugrađanima, učenicima škola, ali i građankama i građanima Mjesne zajednice Slatina i šire, da povećaju svoj interes i steknu vrijedna znanja iz oblasti zaštite i spašavanja. Vježba je koncipirana s realističkim prikazom, prikazujući kako povrede, stanja i oboljenja, tako i vidne posljedice uzrokovane zemljotresom.

Grad Tuzla pnastavlja raditi na osnaživanju svojih građana u suočavanju s nepredviđenim situacijama, promovišući kulturu zajedništva i brige za druge u svim aspektima života. Ova edukativna vježba je još jedan korak prema sigurnijoj i odgovornijoj lokalnoj zajednici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje