Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli obilježen Svjetski dan Roma: “Želimo da se u školama uči romski jezik, da budemo ono što jesmo”

Preuzmite sliku

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u saradnji sa romskim udruženjima “Euro Rom” i “Kulturni centar Roma”, te Gradom Tuzla i JU „Centar za kulturu“, kao i Fondacijom tuzlanske zajednice, obilježila je  Svjetski dan Roma.

Tim povodom je organizovan okrugli sto o očuvanju, njegovanju i promociji romske kulture i tradicije. Posebna pažnja posvećena je značaju i očuvanju romskog jezika, a ovom prilikom organizatori su poručili Ministarstvu obrazovanja i Pedagoškom zavodu TK da romski jezik, sa elementima nacionalne kulture, uvrste u nastavni plan i program.

Podsjećamo, Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u historiji romskog naroda.

“Preko 98% romske djece su školski obaveznici, oni se obrazuju, pohađaju osnovne i srednje škole i fakultete. Mislim da više u Tuzli nije pitanje da li ta djeca žele da se obrazuju, već šta žele da upišu. Jedini problem je što ne želimo obrazovane Rome koji će izgubiti svoj kulturalni identitet. Stoga želimo da se u školama uči romski jezik, da budemo ono što jesmo”, izjavio je Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja Roma ”Euro Rom” Tuzla.

  • Jedna od inicijativa na kojoj će se raditi u narednom periodu je izgradnja Kulturnog centra Roma, a koji će doprinijeti očuvanju romskog identiteta.

    “Grad Tuzla je mnogo pomagao ovoj kategoriji ljudi. Radili smo na njihovom uključivanju u obrazovni sistem, stoga smatram da Grad Tuzla ima najveći broj Roma koji se obrazuju. Tretiramo sve naše nacionalne manjine na isti način bez ikakve diskriminacije. Grad Tuzla će dati podršku i ovoj inicijativi”, istakao je gradonačelnik Zijad Lugavić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje