Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Preuzmite sliku

Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla održana je danas u povodu 4. aprila, značajnog historijskog datuma u antifašističkoj tradiciji Tuzle. 

Tog 4. aprila 1992. godine tadašnji odbornici u Skupštini opštine Tuzla donijeli su jednoglasnu odluku o pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Upravo tog datuma u svom izlaganju prisjetila se Nataša Perić, predsjednica Gradskog vijeća Tuzla, koja je istakla kako je Tuzla u skoro stotinu godina svoje historije uvijek bila na pravoj strani i podsjetila da su za odluku glasali odbornici svih nacionalnosti.

O značaju 4. aprila i njegovanju kulture sjećanja govorio je aktuelni gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

– Skupština opštine je odluku o pružanju otpora donijela jednoglasno, a tadašnji tuzlanski palament je imao tu snagu, jer niti jedan drugi parlament u BiH to nije učinio. Tu odluku je donijelo osam političkih partija i osam različitih nacionalnosti, što je pokazalo tuzlansko jedinstvo, koje Tuzlu karakteriše stotinama godina unazad – rekao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Prije svečane sjednice Gradskog vijeća, mnogobrojne delegacije položile su vijence i cvijeće u spomen-kompleksu Slana Banja, a položeno je i cvijeće ispred prostorija u kojima je održana historijska sjednica Skupštine opštine Tuzla. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje