Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli će biti postavljene memorijske pločice civilnim žrtvama rata (VIDEO)

Preuzmite sliku

Fondacija “Istina, pravda, pomirenje” započela je realizaciju projekta pod nazivom “Niko ne smije biti zaboravljen” u okviru kojeg će na više lokacija u Tuzli biti postavljene memorijske pločice posvećene civilnim žrtvama rata u ovom gradu.

Kako je dosad utvrđeno, 108 osoba navedeno je kao civilne žrtve rata u periodu od 1992. do 1995. godine u Tuzli. One su smrtno stradale na 23 lokacije od agresorske granate, ali taj broj nije konačan.

“Ovaj projekat je dobio podršku gradske Komisije za istinu 1992-1995. i već se u nacrtu gradskog budžeta za iduću godinu nalaze finansijska sredstva za njegovu realizaciju. Ovim projektom želimo precizno evidentirati sve civilne žrtve rata u Tuzli. Ovdje mislimo na sve građane koji su smrtno stradali, izuzev onih na Kapiji, jer je to evidentirano i obilježeno na tri načina. Na pločicama će biti gola faktografija koja je van sudske sumnje utvrđena”, izjavio je predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” Sinan Alić.

  • Pločice dimenzija 25×15 centimetara sadržavat će osnovne podatke u vidu imena i prezimena žrtve, kada je i na koji način stradala, uz ime vojske koja je ispalila granatu.

    “Ideja je da nakon procesa identifikacije, koji će trajati do kraja marta izradimo sve pločice, a potom ih postavimo najkasnije do 25. maja iduće godine. Pozivamo sve one građane koji imaju civilne žrtve rata da provjere da li se one nalaze na spisku naše fondacije, a ukoliko ih nema potrebno je da nam se obrate, dostave dokumentaciju koja utvrđuje kako je osoba stradala te popune određene formulare”, izjavio je Alić.

    U ovom slučaju će se koristiti samo faktografske činjenice, a postavljanje pločica će se vršiti u skladu s odlukom nadležne gradske službe.

    “Ovo je veoma značajno, jer ako nije zapisano, onda kao da se nije ni desilo. Zbog toga je ovaj gest veoma bitan. Ovdje je bitno da mi ne ulazimo u politiku, odnosno samo citiramo ono što je dokazano dokazano sudskom praksom, što su presude međunarodnih i domaćih sudova, a to je da je to počinila Vojska RS i njihove jedinice, granatirajući zaštićenu zonu UN-a kao što je Tuzla”, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” Slavko Peričević. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje