Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli 20. septembra performans ‘Cvijet istine i nade’ kao pouka o genocidu

Preuzmite sliku

Na Trgu slobode u Tuzli 20. septembra bit će upriličen performans “Cvijet istine i nade” kada će se u svijet poslati poruka o počinjenom genocidu u Srebrenici, ali i nadi u pravedniju budućnost.

Kao dio tog performansa bit će izloženo 8.372 replika tabuta koji će simbolično predstavljati ubijene Bošnjake u Srebrenici 11. jula 1995. godine. Na taj događaj pozvani su svi građani Tuzlanskog kantona i Podrinja i svi oni koji osjećaju da žrtve zaslužuju pravdu i budu dio kulture sjećanja.

Profesor sociologije genocida na Univerzitetu u Tuzli Midhat Čaušević kaže da je 21. stoljeće, stoljeće simboličnog interakcionizma gdje ljudi formiraju svijest o onome što se desilo, između ostaloga, i o onome što vide.

– Upravo od toga je i krenula ideja da postoji potreba da se pokažu svi elementi zločina genocida nad Bošnjacima kroz ovakav performans s ciljem da činjenice o tome budu dostupne što većem broju građana – dodao je.

Namjera je da se performansom u novom ambijentu pokaže sav razmjer zločina genocida počinjenog nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Udruženje “Moja adresa Srebrenica” performans “Cvijet istine i nade” organizira u saradnji s Univerzitetom u Tuzli odnosno Akademijom dramske umjetnosti i Filozofskim fakultetom te Bosanskim kulturnim centrom, a generalni pokrovitelj je Vlada Tuzlanskog kantona.

Kompozitor Miralem Mejremić kaže da je u pitanju muzičko-scenski performans koji je univerzalna umjetnička poruka o počinjenom genocidu. Cijeli scenarij prati odgovarajuća kostimografija i scenografija, a njegov zadatak kao kompozitora bio je da muzikom dočara tu poruku.

Ovaj performans će u Tuzli biti priređen prvi put, ali je planirano i njegovo izvođenje u Sarajevu u okviru obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, a potom svake naredne godine u jednom od evropskih gradova što je izuzetno važno za njegovanje kulture sjećanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje