Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U NUB “Derviš Sušić“ Tuzla otvoren adaptiran i opremljen Kutak za mlade (FOTO)

Preuzmite sliku

U okviru projekta “SPAJALICA“ u NUB “Derviš Sušić“ Tuzla danas je otvoren adaptiran i opremljen Kutak za mlade. Ovaj projekat implementiraju JU Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ Tuzla i Gradska knjižnica Vukovar, čime je u potpunosti adaptiran i opremljen Kutak za mlade u JU NUB “Derviš Sušić“ Tuzla.

Nabavljen je novi namještaj za čitavo odjeljenje, napravljena je nova učionica za edukaciju koja je opremljena najnovijom IT opremom. Adaptirani prostor je otvorio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je ovom prilikom gostima iz Vukovara uručio i poklon knjige za Gradsku knjižnica Vukovar, reprinte zbirke pjesama ¨Trzaji¨, Silvija Strahimira Kranjčevića, čije je prvo izdanje štampano 1902. godine u Tuzli.

  • „Imali smo EU projekat prekogranične saradnje i tada smo radili na projektu povezivanja firmi iz Vukovara i Tuzle. Među njima nisu bili samo privrednici, nego smo iskoristili taj projekat i povezali naša javna preduzeća i javne ustanove i tada smo spojili Gradsku knjižnicu Vukovar i našu biblioteku.

    Onda su oni sa projektom Spajalica aplicirali, opet kod EU, i osvojili su sredstva za projekat čiji je cilj stvaranje boljih uvjeta, posebno za populaciju mladih, u biblioteci grada Vukovara i u biblioteci grada Tuzla. Evo sada prisustvujemo realizaciji tog projekta. Dobro je kada idemo u projekte prekogranične saradnje, pogotovo sa gradom iz zemlje članice EU, a pogotovo sa gradom Vukovarom, kojem treba pomoć, ne samo Republike Hrvatske, već i EU i treba im sinergija da dignemo taj grad heroj, veliku žrtvu rata“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

  • Projekat “SPAJALICA – Infrastruktura Kutka za mlade i razvoj usluga u narodnim bibliotekama“, sufinansira Evropska unija kroz IPA fond u okviru Programa prekogranična saradnja Bosna i Hercegovina – Hrvatska 2007-2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi 92.157,77 EUR, od čega EU sufinansiranje iznosi 73.682,16 EUR.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje