Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Narodnom pozorištu Tuzla sutra će biti odigrana predstava Hamlet u selu Mrduša Donja

Preuzmite sliku

U utorak u Narodnom pozorištu Tuzla bit će odigrana obnovljena verzija Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja, kao spomen na preminulog glumca i režisera predstave Mustafe Nadarevića i drugih kolega, nekadašnjih članova ansambla.

– Jedan od najboljih, ako nije i najbolji tekst Ive Brešana, odnosno najbolji komični tekst u Hrvatskoj koji je imao svoju praizvedbu davnih sedamdesetih godina, koja je bila tada problematična i sada je problematična pošto se govori o vlasti i na kraju se ispostavi da je to predstava ne samo u selu Mrduša Donja, već da je to jedan globalni izazov borbe pojedinca protiv vlasti, korupcije i lopovluka – izjavio je glumac Senad Omić.

Obnovljena verzija predstave bit će odigrana po smjernicama Mustafe Nadarevića uz izmijenjenu glumačku postavku.

– Prilika je ovo da tekst ponovo vratimo na scenu iz razloga što je jako aktuelan, tad iz neke bivše zemlje gdje smo živjeli, evo ga i dan danas. Mi ništa naučili nismo i stalno moramo podsjećati na te stvari jer korupcija dotle ušla da je razvalila i one intimne odnose među ljudima – izjavio je glumac Midhat Kušljugić.

Predstava je napisana tako da je komedija koja donosi jake poruke za koje glumci žele da dopru do publike. Nakon premijere u utorak, repriza će biti odigrana i u srijedu u Narodnom pozorištu Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje