Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U našem gradu otvoren prvi Tuzla Film Festival

tuzla film festival
Preuzmite sliku

„Cinema comunisto\” za početak tuzlanskih filmskih dana

\"tuzlaU Bosanskom kulturnom centru TK večeras je projekcijom dokumentarnog filma „Cinema comunisto\”, otvoren prvi Tuzla Film Festival, koji će trajati od 22. do 26. augusta.

Tokom pet festivalskih dana bit će prikazano ukupno 130 filmova u četiri kategorije – kratki, animirani, dokumentarni i dugometražni film.

Projekcije filmova održavat će se na tri lokacije u gradu: Narodnom pozorištu, Bosanskom kulturnom centru i kino Kaleidoskopu.

Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala, naglasio je da su se organizatori festivala potrudili osigurati vrijedne nagrade za najbolje filmove, bez obzira što je riječ o prvom festivalu.

\”Nagradni fond festivala je 5.000 KM. Vrijedi istaći da će najbolji dugometražni igrani film biti nagrađen sa 2.000 KM, a pobjednici u ostalim kategorijama za animirani, kratki i najbolji dokumentarni film sa po 1.000 KM. Osim novčane nagrade za najbolje festivalske filmove, predviđeno je da pobjednicima budu uručene i statue festivala\”, istakao je Balta.

Dolazak na Tuzla Film Festival najavila su ugledna imena iz svijeta kinematografije. Do sada su organizatorima svoj dolazak u Tuzlu potvrdili Ljubiša Samardžić, Lazar Ristovski i Emir Hadžihafizbegović, dok su pregovori oko dolaska Mirjane Karanović u toku.

Tuzlanski.ba/Dnevni Avaz

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: