Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla održane 92 programske aktivnosti

Preuzmite sliku

Rad Međunarodne galerije portreta Tuzla u toku 2023. godine smatramo uspješnim. Također se svake godine bilježe pozitivni rezultati u radu i poslovanju, što se ocjenjuje na osnovu broja i kvaliteta realizovanih programa kazala je Feni kustosica te galerije Amra Ćebić.

Međunarodna galerija portreta Tuzla nalazi se u sastavu Javne ustanove “Centar za kulturu” Tuzla.

Iako je 2017. godine postala organizaciona jedinica unutar javne ustanove, galerija je zadržala svoj način rada i nastavila sa programskim aktivnostima koje su specifične za muzejsku i galerijsku djelatnost. Značajno je spomenuti da su se važni infrastrukturni radovi vršili u toku januara i februara ove godine, kada je zamijenjena vanjska stolarija i okrečena galerija. U toku navedenog perioda je bio smanjen broj programskih aktivnosti iz objektivnih razloga, no isto vrijeme je iskorišteno za obavljanje internih, arhivskih i muzejskih poslova – kazala je Ćebić.

Po završetku tih radova, kustosi galerije Amra Ćebić i Samir Sufi su pripremili novu stalnu postavku za koju su izdvojili umjetničke radove koji do sada nisu bili izloženi u galeriji ili su dugo vremena bili pohranjeni u prostorijama za čuvanje umjetničkog fundusa. Prema dosadašnjem izvještaju, obrađenom do 31. oktobra ove godine, u galeriji su održane 92 programske aktivnosti, među koje se ubrajaju izložbe, edukativne radionice, promocije knjiga, koncerti, okrugli stolovi, javne tribine i različiti programi od kulturnog i umjetničkog značaja. Od januara do novembra 2023. su održane tri privremene gostujuće izložbe – istakla je Ćebić.

Kako je kazala, prostor Međunarodne galerije portreta je prvenstveno namijenjen muzejskoj djelatnosti te promociji i prezentaciji vlastitog umjentičkog fundusa kroz stalnu muzejsku postavku. Broj provremenih i gostujućih izložbi u Međunarodnoj galeriji portreta nije velik iz razloga što se galerijski prostori koriste prvenstveno za stalnu postavku. Objekat Kuće i Ateljea “Ismet Mujezinović”, koji se nalazi u sastavu javne ustanove, koristi se kao izložbeni prostor i namijenjen je ponajviše za održavanje privremenih izložbi umjetničkog, dokumentarnog, historijskog, etnološkog i naučnog tipa. U prostoru Kuće i Ateljea “Ismet Mujezinović” je od januara do novembra 2023. održano sedam izložbi – kazala je Ćebić.

Naglasila je da u najveću grupu posjetilaca galerije spadaju strani turisti i organizirane grupne posjete djece predškolskog i školskog uzrasta, turistističke grupe domaćih i stranih posjetilaca i posjete delagacija i zvaničnika. Broj individualnih posjeta domaćeg stanovništva, nažalost, kako je kazala, nije zastupljen u velikoj mjeri.

Govoreći o planovima za narednu godinu, Ćebić je istakla da će se u toku 2024. godine nastojati održati kontinuitet u održavanju programskih aktivnosti koje su namijenjene različitim vrstama publike. Također se planira nastavak aktivnosti restauracije i konzervacije umjetničkih djela. Od velikih projekata izdvajamo 18. Internacinalni bijenalni festivala portreta – INTERBIFEP, koji se tradicionalno održava svake dvije godine u septembru, što će doprinijeti i proširivanju umjetničkog fundusa – kazala je Feni Ćebić.

Međunarodna galerija portreta Tuzla osnovana je 1964. godine. Najveći doprinos njenom osnivanju dao je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika Ismet Mujezinović, a veliku ulogu u realizaciji Mujezinovićeve ideje imao je Mevludin Ekmečić. Galerija u svom fundusu ima više od 5.000 umjetničkih djela čiji broj permanentno raste sa protokom vremena. Najveći broj djela je dobijen donacijama pojedinaca i ustanova, kao i u okviru realizacije likovne manifestacije INTERBIFEP. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje