Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U džamiji “Kralj Abdullah” održana centralna mevludska svečanost Muftijstva tuzlanskog

Preuzmite sliku

U džamiji “Kralj Abdullah” u Tuzli večeras je u organizaciji Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla u okviru manifestacije “Stazama Poslanika islama” održana centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski.

Već 12 godinu za redom MIZ Tuzla organizuje manifestaciju “Stazama Poslanika islama“ koja je izuzetno dobro primljena kod šire društvene zajednice. Ovogodišnja manifestacija će kroz osamnaest različitih programa koji obuhvataju više od stotinu aktivnosti biti realizovana u mjesecu rođenja Allahovog poslanika Muhammeda a.s. na području cijelog Medžlisa.

Mevludskoj svečanosti, pored velikog broja vjernika, prisustvovovali su muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa prof.dr. Amir Karić, te imami ovog medžlisa.

Gost predavač bio je Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a mevlud su proučili imami Medžlisa, članovi hora “Gazi Turali-beg”.

Direktor Smajlović kazao je da su srca čestitih ljudi otvorena za osvrt na životopis časnog poslanika Muhammeda a.s., jer je on, a.s. sve svoje dunjalučko žrtvovao za dobrobit ummeta.

 • Naglasio je da će se slični programi organizirati u oko tri hiljade džemata. Zamislite koja je to snaga, koja je to kvaliteta, poručio je Smajlović.

  – Trebamo se preispitati kao generacija u kontekstu onih društvenih okolnosti u kojim živimo, da li smo dovoljno odgovorni spram onoga čime nas Uzvišeni Allah iskušava u ovome trenutku. Poslanik a.s. nam je ostavio veličanstveno putovanje i iskustvo Miradža. U tom susretu sa Uzvišenim Gospodarom Muhammed, a.s., ne zaboravlja svoj ummet. Na Miradžu, pred Uzvišenim Allahom, kada bi svaki pojedinac, sasvim prirodno, brinuo o sebi i tražio milost i pomoć Gospodara za sebe, on se sjeća ummeta. “Gospodaru, neka je Tvoj mir i blagoslov na sve čestite robove Tvoje”. Evo i na nas okupljene ovdje – kazao je direktor Smajlović osvrčući se i na fenomene iskušenja, pobjeda, poraza i naših reagovanja na njih.

 • Ne postoji zajednica, u bilo kojem obliku koja ne proživljava iskušenja, ali ako imamo kvalitetu i snagu imana bićemo svjesni da je sve to naše snaženje, a ne pad.

  – Da li je Poslanik a.s. nakon pobjede na Bedru i poraza na Uhudu kazao da je gotovo, pad, nema zajednice, nema misije? Nije tako uradio. Vratio se, napravio analizu stanja, konsolidovao redove i krenuo u nove pobjede. I pogledajte blagodati islama dokle je došla. Zato, promišljajmo svoj porodični život, svoju ulogu unutar porodice, promišljajmo da li smo kao očevi dovoljno odgovorni, kao majke jesmo li dovoljno senzibilni, imamo li sve one kvalitete kojima nas je dragi Bog obdario, pa ih ne izražavamo – poručio je direktor Smajlović.

  Naše porodice su, kazao je Smajlović, tvrđave neosvojive za svakoga, pa i za šejtana prokletog. Ali, valja to čuvati, prije svega iznutra, snagom vjere i kvalitetom života, a izvana ne dati na svoju kuću.

 • – Kuća života u kojoj se rađa čestita čeljad, kuća vjere je kvaliteta koja nas snaži i večerašnjim druženjem i svakim narednim. Promišljajmo vlastitu društvenu odgovornost, čitajmo o našim hrabrim majkama, tražimo uzore u muslimankama i muslimanima iz ranijih generacija, vidjet ćemo koja je to snaga i inspiracija – poručio je na kraju svog govora direktor Smajlović.

  Sudjelujemo u ibadetu u ovoj noći koja je lijepa, okićena, svečana, mevludska noć, istakao je u svom govoru muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i srcima i dušama se radujemo što je Muhammed, a.s., naš pejgamber, neizmjerno zahvalni Allahu, dž.š., cijelim svojim bićem što nam je dodjelio tako visoku i veliku čast.

  – Sve ove aktivnosti koje provodimo povodom Mevluda imaju za cilj da otvore naša srca, naše duše, da prosvjetle naš razum kako bismo uvećali svoja znanja, spoznaje, kako bismo obnovili svoju svijest o najljepšem vrelu koje nam je dao Gospodar svjetova. To je vrelo Allahove milosti, same milosti, ništa drugo nema osim milosti koja je dovoljna svim svjetovima. Ta Allahova milost je Poslanik i Vjerovjesnik, pečat svih ranijih vjerovjesnika, Muhammed, a.s. A mi smo njegov ummet, njegovi sljedbenici. Zato naša srca i naše duše ne smiju ostati žedna, a tu je najljepše, najbistrije, najčistije vrelo Allahove milosti. Svim svjetovima je ono dovoljno, a mi smo u prednosti, mi smo ummet Muhammeda, a.s. – poručio je muftija Fazlović.

  (Alem Dedić/Preporod.info)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje